Test uw risico op diabetes, hart- en vaatziekten en nierschade

nieuws De Nederlandse Nierstichting, het Diabetes Fonds en de Hartstichting hebben in samenwerking met de beroepsorganisaties voor huisartsen en bedrijfsartsen een zelftest uitgewerkt waarmee u uw risico op diabetes, hart- en vaatziekten en nierschade kunnen testen.

Diabetes, hart en vaatziekten en nierschade zijn ernstige ziekten. Deze ziekten komen vaak samen voor. Iemand die diabetes heeft, kan dus ook een hart- en vaatziekte of nierschade hebben. En nierschade kan het gevolg zijn van een hart- en vaatziekte of van diabetes. Nierschade kan ook weer een hart- en vaatziekte veroorzaken.

 De Risicotest is een beknopte vragenlijst. Daarmee krijgt u een eerste inschatting van uw persoonlijk risico op het krijgen van diabetes, hart- en vaatziekten en nierschade. De test is gemakkelijk en snel te doen. De test omvat zeven vragen over uzelf, en uw familie en uw leefstijl. Een van de vragen gaat over uw buikomtrek.


Als u de Risicotest hebt ingevuld krijgt u te zien wat de kans is dat u binnen 7 jaar diabetes, hart- en vaatziekten of nierschade krijgt. Dit wordt weergegeven in percentages.
Uw risico kan bijvoorbeeld 25% zijn. Dit betekent dat van 100 mensen als u, 25 mensen in de komende 7 jaar diabetes, hart- en vaatziekten of nierschade krijgen.
Direct onder dat percentage ziet u wat dat betekent voor uw risico: verhoogd, licht verhoogd of niet verhoogd. In de daarop volgende uitslagpagina’s krijgt u meer informatie over uw risico en de te nemen stappen.

Bij een verhoogd risico is uw risico hoger dan een wetenschappelijk bepaalde drempelwaarde. Boven deze waarde is het belangrijk verder onderzoek te laten doen door uw huisarts. Bij mannen is die drempelwaarde een risico van 23%, bij vrouwen 19%. U krijgt het advies een afspraak te maken met uw huisarts.
Bij een licht verhoogd risico is uw risico lager dan de drempelwaarde en is een controle door de huisarts niet nodig, maar u heeft wel één of meer van de volgende risicofactoren:
• roken,
• overgewicht,
• te grote buikomtrek,
• familie met diabetes type 2 of
• familie met hart- en vaatzieken.

U krijgt het advies om uw leefstijl te veranderen.
Bij een niet verhoogd risico is uw risico lager dan de drempelwaarde en u hebt bovendien geen van de volgende risicofactoren:
• roken,
• overgewicht,
• te grote buikomtrek,
• familie met diabetes type 2 of
• familie met hart- en vaatzieken.
U hebt dan een normaal risico voor uw leeftijd en krijgt het advies zo gezond mogelijk te leven.

bron: Testuwrisico.nl

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
Recente diagnose diabetes? Je staat niet alleen! Recente diagnose diabetes? Je staat niet alleen!
Diabetes Liga

Diabetes zet je leven op zijn kop. Wat nu? Krijg antwoord op je vragen, maak kennis met lotgenoten en hoe je met diabetes kan omgaan.

Vraag hier je gratis proeflidmaatschap aan!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram