Tieners die naar hun favoriete muziek luisteren hebben meer auto-ongelukken

123-auto-muziek-170-10.jpg

nieuws Volgens een onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift Science Direct maken tieners, en dan vooral jongens, die tijdens het autorijden naar hun favoriete muziek luisteren, veel meer (inschattings)fouten.

De onderzoekers volgden 85 jonge automobilisten. Tijdens twee testritten luisterden ze naar hun favoriete muziek. Tijdens twee andere ritten luisterden ze naar achtergrondmuziek (bijvoorbeeld jazz). Tijdens de laatste twee ritten stond er geen muziek op in de auto.

Wanneer de tieners naar hun favoriete muziek luisterden, gingen ze bijna allemaal (98 procent) tijdens één ritje gemiddeld drie keer de fout in. Bijvoorbeeld door te dicht achter een voorganger te rijden, achteloos van rijbaan te wisselen of met één hand aan het stuur te zitten. Tijdens bijna één derde van deze fouten moest de begeleider verbaal ingrijpen. In bijna twintig procent van de gevallen moest de begeleider zelfs remmen of bijsturen om een ongeluk te voorkomen. Als er geen muziek op stond, maakte 92 procent van de proefpersonen fouten. Als er achtergrondmuziek opstond, nam het aantal fouten daarentegen met twintig procent af.

Laatst bijgewerkt: oktober 2013

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram