Kans op gehoorschade door Personal Music Players

nieuws Ruim 80% van de Personal Music Players (PMP’s) zoals MP3 spelers en mobiele telefoons met een muziekafspeelfunctie voldoet niet aan de wettelijke geluidseisen. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Veel en langdurig gebruik kan leiden tot blijvende gehoorschade.

Sinds 25 januari 2013 gelden er binnen de Europese Unie strengere eisen voor PMP’s. Het maximaal toegestane volume van alle afspeelapparaten is vastgesteld op 85 decibel (dB) en een uitgangsspanning naar de koptelefoon op 27 millivolt (mV). Als het volume of de uitgangsspanning boven die grens uitkomen, dan moet het apparaat voldoen aan aanvullende eisen die de gebruiker beschermt. Het geluidsniveau van veel muziekspelers en telefoons is boven de 85 dB; dan zijn aanvullende beschermingsmaatregelen dus verplicht.

De NVWA onderzocht 31 PMP’s die met koptelefoon verkocht zijn als set. 26 apparaten voldeden niet aan een of meerdere gebruikerbeschermingseisen zoals automatische volumebegrenzing, een actieve waarschuwing bij hoog volume en een standaard volumeniveau van 85dB bij aan- en uitschakelen.

De meeste PMP’s die niet aan de eisen voldeden kwamen uit het goedkope segment. De NVWA adviseert consumenten bij aanschaf goed op de hierboven genoemde gebruikerbeschermingseisen te letten en de uitgangsspanning naar de koptelefoon te controleren in de technische specificaties.

Langdurig aan een stuk door muziek luisteren boven de 85dB en een uitgangsspanning van meer dan 27mV vormt een risico voor gehoorschade. Algemeen geldt dat er geen risico is bij 80dB en een blootstellingsduur van maximaal 8 uur per dag. De duur is korter als de geluidsdruk hoger is. De vuistregel luidt: voor elke 3 dB verhoging halveert de veilige tijd. Dat betekent dat voor blootstelling aan 95 dB, het hoogst gemeten geluidsdrukniveau bij de onderzochte PMP’s, een luistertijd van meer dan 15 minuten per dag het risico tot gehoorschade vergroot.

De Nationale Hoorstichting concludeert uit analyse van 17.000 hoortesten dat het gehoor van jongeren tussen de 12 en 25 jaar is verslechterd (in 2010 30% en in 2012 37% van de deelnemende jongeren). Door het intensief luisteren naar PMP’s stellen jongeren zich bloot aan hoge geluiddoses die kunnen leiden tot gehoorschade.

Meer informatie
www.vwa.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/2041721/kans-op-gehoorschade-door-geluidsniveau-personal-music-players


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram