Ga je naar een muziekfestival dan moet je pluggen

nieuws Pluggen staat voor oordopjes dragen bij het uitgaan naar een muziekfestival, discotheek of concert.
Volgens cijfers uit Nederland zouden elk jaar ruim 20.000 jongeren tussen 16 en 30 jaar blijvende gehoorschade oplopen door te harde muziek uit I-pods en MP3-spelers, maar ook op concerten en muziekfestivals. Volgens het Centrum Media & Gezondheid (CMC) zouden inmiddels zowat 450.000 uitgaande jongeren tussen de 16 en 30 jaar kampen met blijvende gehoorschade, tinnitus (oorsuizen) of overgevoeligheid voor geluiden.
Het CMG heeft daarom de campagne GO>OUT PLUG>IN gestart om gehoorschade door (te) harde muziek tegen te gaan. Deze campagne valt samen met een nieuwe trend onder jongeren: pluggen. 11% van de uitgaande jongeren draagt op dit moment al gehoorbescherming.

Tips
1. Draag altijd oordopjes met geluidsfilter. Dit geldt met name voor frequente evenementen/concert/disco-bezoekers (meer dan 2 x per maand). Oordopjes zonder filter zijn minder geschikt voor muziekconcerten. Ze dempen wel het geluid maar de muziek klinkt veel doffer.
Oordoppen met een muziekfilter hebben een openverbinding waardoor je geen druk op je trommelvlies krijgt en je de muziekbeleving behoudt. Het geluid wordt dus niet tegengehouden maar echt gefilterd. Het filter dempt over alle frequenties maar niet teveel waardoor je de muziek en elkaar goed blijft horen.
Er bestaan universele oordopjes met filter die iedereen passen, en op maat gemaakte oordopjes. De beste bescherming krijg je met op maat gemaakte oordopjes. Van de gehoorgang wordt een afdruk gemaakt verwerkt wordt tot een perfect passend oorstukje in kunststof.

2. Blijf minimaal 2 meter bij de boxen vandaan.

3. Neem regelmatig een ‘oorpauze’: Door af en toe in de chill out of in de buitenlucht een 'oorpauze' te nemen, bekort je de tijd dat je oren aan de harde muziek worden blootgesteld. Daardoor neemt de kans op gehoorschade ook af. Gouden regel: 1 uur dansvloer = 15 min. Chillen

www.gooutplugin.nl
www.geendomoor.nl/


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram