Tandinfecties kunnen leiden tot hartproblemen

nieuws Bacteriële tandinfecties (zoals parodontitis) kunnen niet alleen een acute ontsteking van de hartspier (endocarditis) veroorzaken, maar ze kunnen op termijn ook leiden tot aderverkalking (arteriosclerose) en de vorming van bloedklontertjes (thromboemlische aandoeningen). Bij aderverkalking vormen zich plaques (een soort oneffenheden die rijk zijn aan onder meer cholesterol) op de wand van de bloedvaten. Als zo'n plaque barst, kunnen er bloedklontertjes ontstaan wat kan leiden tot een hartinfarct of een trombose. Meestal wordt aderverkalking beschouwd als een ouderdomsverschijnsel, maar meer en meer staat vast dat chronische ontstekingen ook aan de basis kunnen liggen van deze aandoening. De beschadiging van de vaatwand en de vorming van plaques zou in feite een gevolg zijn van een soort permanent ontstekingsproces. Een hartaanval door het barsten van zo'n plaque en de vorming van een bloedklonter zou dan een gevolg zijn van een acute opstoot van de ontsteking.

Bron: Het Medisch Weekblad 3 mei 2001


Laatst bijgewerkt: maart 2021
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram