Milieu en Gezondheid op school

nieuws De kwaliteit van de binnenlucht is direct van invloed op de gezondheid. Hoofdpijn, irritaties van neus, keel en ogen en luchtweginfecties zijn mogelijke effecten van een slechte kwaliteit van het binnenmilieu. Daarnaast hebben steeds meer kinderen te kampen met specifieke gezondheidsproblemen. Zo heeft op dit moment zo’n 10 tot 15% van de kinderen in meer of mindere mate last van astmatische aandoeningen en dit percentage stijgt.
Bovendien heeft een slechte kwaliteit van het binnenmilieu ook negatieve effecten op de (leer)prestaties en de motivatie van leerlingen en leerkrachten.
Betere voorzieningen en technische aanpassingen in scholen kunnen een oplossing bieden voor het binnenmilieuprobleem. De meeste scholen verkeren echter niet in de financiële situatie waarbij dergelijke ingrijpende maatregelen kunnen genomen worden. Gelukkig kunnen scholen in veel gevallen ook ingrijpen door eenvoudige maatregelen toe te passen op het gebied van ventilatie, inrichting, schoonmaal van klaslokalen, keuze van schoolmaterialen...
De Medisch Milieukundigen bij de LOGO’s en de Vlaamse Gezondheidsinspectie bereiden momenteel een proefproject voor rond binnenmilieu en gezondheid in Basisscholen. Basisscholen zullen hierbij informatie krijgen over het belang van een gezond binnenmilieu en over hoe ze de kwaliteit van het leefmilieu in het klaslokaal kunnen bevorderen.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram