Met migraine iets meer risico op hart- en vaatziekten

123-vr-ouder-hoofp-migr-menop-stress-03-18.jpg

nieuws

Migraine verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, zoals hartaanvallen, beroerten en hartritmestoornissen, zo blijkt uit een Deense studie verschenen in The BMJ. Vrouwen en migrainepatiënten met aura hebben het hoogste risico. Het gaat wel om lage absolute risico’s. 

De onderzoekers gebruikten gegevens over een periode van negentien jaar – van 1995 tot 2013 uit een grote Deense databank. Het ging om 51.000 mensen met en 510.000 mensen zonder migraine. Van elke 1000 personen kregen 25 patiënten met migraine en 17 mensen zonder migraine een hartaanval; 56 migrainepatiënten en 17 migrainevrije personen kregen een beroerte. Ook de kans op hartritmestoornissen (47 tegen 34) en een trombo-embolie (27 tegen 18) was verhoogd bij migrainepatiënten. Het risico op hart- en vaatziekten was het grootste in het eerste jaar na diagnose van de migraine, met een acht maal hoger risico op een beroerte en een verdubbeld risico op een hartaanval, hartritmestoornissen en trombo-embolie.

Het verhoogde risico werd ook vastgesteld bij patiënten die geen ontstekingsremmers tegen migraine namen waarvan bekend is dat ze de kans op hartproblemen verhogen. 

Laatst bijgewerkt: maart 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram