Geneesmiddelen met ergotderivaten verboden

nieuws Geneesmiddelen die ergotderivaten bevatten mogen niet langer gebruikt worden voor de preventie van migraine en voor de behandeling van stoornissen van de bloedsomloop (zoals claudicatio intermittens, de ziekte van Raynaud, gezichtsstoornissen te wijten aan problemen met de bloedsomloop), problemen met het geheugen en de zintuiglijke gewaarwordingen, omdat de risico’s groter zijn dan de baten. Ze kunnen namelijk ernstige bijwerkingen hebben zoals fibrose en ergotisme. Dat zegt het Europees geneesmiddelenbureau (EMA). De verkoop zal verboden worden in de hele EU. Ze mogen nog wel gebruikt worden voor de behandeling van dementie (onder andere de ziekte van Alzheimer) en behandeling (in tegenstelling tot preventie) van acute migraine.

In België gaat het om volgende geneesmiddelen:
• Hydergine® , Ibexone® en Stofilan®
Deze geneesmiddelen zijn beschikbaar voor symptomatische verbetering van stoornissen van het geheugen of intellectuele stoornissen, in afwezigheid van een andere diagnose.

• Diergo, Dihydergot et Dystonal
Diergo® neusspray is toegelaten voor de behandeling van migraineaanvallen.

Dihydergo® t tabletten zijn geïndiceerd voor:
- orthostatisch syndroom: primaire aandoeningen van de bloedsomloop met hypotensie (lage bloeddruk) en orthostatisme en hun symptomen zoals duizeligheid en chronische vermoeidheid;
- iatrogene hypotensie (als gevolg van psychofarmaca);

Dystonal® is beschikbaar voor de behandeling van orthostatische hypotensie.
Het Federale Agentschap voor Geneesmiddelen (FAGG) raadt patiënten die een van deze geneesmiddelen gebruikt aan om een afspraak te maken met uw arts om te kijken wat er best gebeurt.

Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram