Als je sterretjes ziet

nieuws De meeste mensen zien wel eens sterretjes voor hun ogen of vreemde lichtpatronen, bijvoorbeeld bij snel bukken of door een klap op het hoofd. Iets gelijkaardigs gebeurt wanneer men de ogen stevig dichtknijpt of met een vinger op een gesloten oog drukt. Het zijn kleine, felle lichtflitsjes in het gezichtsveld die worden veroorzaakt door een sterke prikkeling van het netvlies.
Je kunt ook sterretjes zien als je bent flauwgevallen of als je je erg hebt ingespannen en daarbij je adem hebt ingehouden. Dan krijgt het netvlies even een tekort aan zuurstof en reageert ook weer met prikkels naar je hersenen die je ziet als lichtflitsen.
Sommige mensen zien bij het begin van een migraineaanval kleurige vlekken verschijnen in hun gezichtsveld. Deze zijn van een totaal andere aard en hebben niets met de gewone sterretjes te maken.
Een ander fenomeen zijn de zogenaamde zwevers (in het Engels floaters en in het Frans mouches volantes). Dit zijn kleine vlekjes in het glasvocht die de inval van de lichtstralen verstoren en daardoor kleine vlekken veroorzaken in het gezichtsveld. Wanneer men rondkijkt, lijken de zwevers zich te verplaatsen binnen het gezichtsveld, maar dit is niet het geval. Ze keren min of meer steeds naar dezelfde plaats terug. Vooral bijziende mensen hebben er last van.
Je hoeft je niet ongerust te maken als je af en toe sterretjes of zwevers ziet. Alleen als dat heel plotseling gebeurt zonder dat er een duidelijke oorzaak voor is, als het maar in één oog gebeurt of als het niet binnen een dag vanzelf overgaat, is het goed om naar de huisarts te gaan.


Laatst bijgewerkt: juli 2007

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram