6 op 10 migrainepatiënten kent triggers van zijn migraine niet.

123-vr-migraine-hoofdp-stress-06-19.png

nieuws

6 op de 10 Belgische migrainepatiënten kennen de oorzaken van hun migraine niet. Dat blijkt uit een bevraging van 1000 migrainepatiënten in het kader van de Week van de Migraine.

59 procent van de Belgische migrainepatiënten is niet of onvoldoende op de hoogte van de zaken die hun migraine triggeren, 56 procent  geeft aan dat ze verrast worden door de aanvallen en 56 procent heeft het gevoel er maar geen vat op te krijgen. 

Met de slogan “De triggers van migraine zijn soms vreemd” wilde de Week van de Migraine 2019 het publiek ervan bewust maken dat de triggers verrassend kunnen zijn, en dat de identificatie van de oorzaak van een migraineaanval de ziekte al meer leefbaar kan maken. Deze sensibiliseringscampagne spreekt zowel migrainepatiënten als hun omgeving aan, en kwam tot stand met de steun van het farmaceutisch bedrijf GSK Consumer Healthcare, de apothekersvereniging APB (Algemeen Pharmaceutische Bond) en Ophaco, de vereniging der coöperatieve apotheken van België. 

Stress, slaapstoornissen en fel licht zijn de belangrijkste triggers 
De meest genoemde triggers bij Belgische migrainepatiënten zijn stress (54%) een verandering in het slaappatroon (42%) en fel licht (26%). Ook visuele triggers zoals het langdurig gebruik van beeldschermen (21%) of flitsend licht (20%) vervolledigen de top vijf. 

De meeste triggers komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Stress is bijvoorbeeld een trigger voor 57 procent van de ondervraagde vrouwen en 47 procent van de ondervraagde mannen. Uit het onderzoek blijkt ook dat honger en dorst vaak een duidelijke trigger is, vooral bij jongeren (=34 jaar: 25%, 35-54 jaar: 16%). 

Men verwacht vaak dat alcohol aanleiding geeft tot migraine, en toch geeft slechts 19 procent van de patiënten dit aan als trigger. Voor mannen is alcohol duidelijk vaker een trigger dan voor vrouwen (M: 7%, V: 2%). Voor vrouwen zijn hormonen in 36 procent van de gevallen een trigger, en in 16 procent van de gevallen ook de belangrijkste trigger. 

Bepaalde voedingswaren (15%) en cafeïne (8%) worden regelmatig genoemd door patiënten als een aanleiding voor migraine. Wanneer etenswaren een trigger zijn voor migraine, gaat het in 36 procent van de gevallen om chocolade of andere zoetigheden. Een vijfde (21%) van deze groep wijst naar voedingsmiddelen die aspartaam of andere kunstmatige zoetstoffen bevatten als migrainetrigger. En een bijna even groot aandeel (20%) geeft aan dat kaas een trigger is. 

Om migrainetriggers te vermijden passen 6 op de 10 migrainepatiënten hun levensstijl aan. 33 procent van de patiënten op een regelmatig slaappatroon en een kwalitatieve slaap. 22 procent draagt een (zonne)bril die fel licht tegenhoudt. 15 procent vermijdt feestjes, concerten en andere plaatsen met te veel lawaai, en 15 procent drinkt geen alcohol om migraine te vermijden. 


Laatst bijgewerkt: juni 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram