Welke melk kiezen?

nieuws Welke melk u best kiest is afhankelijk van wat u belangrijk vindt.
Sommigen willen vetten vermijden, anderen willen een melk met veel smaak en nog anderen hechten meer belang aan de bewaartijd…


Prijs
Een goedkope melk is even veilig als een duurdere. Alle melk moet voldoen aan dezelfde wettelijke voorwaarden in verband met de voedselveiligheid. En alle melksoorten worden door het Voedselagentschap FAVV gecontroleerd.

Warmtebehandeling
De keuze van een melk op basis van de warmtebehandeling hangt af van de smaak die u verkiest, de veiligheid en de bewaartijd.

• Rauwe melk is de meest authentieke soort, maar kan mogelijk ziekmakende bacteriën bevatten. Koken is geen oplossing. Als melk op een huishoudelijke manier aan de kook wordt gebracht, vermindert devoedingswaardekwaliteit ervan heel sterk, gaan de vitamines C verloren en wordt de melk moeilijker verteerbaar. De kooktijd en de temperatuur, maar ook de afkoelsnelheid van de melk moeten precies gecontroleerd worden om het behoud van de smaak en van de voedingswaardekwaliteit en de vernietiging van de bacteriën te verzekeren.
Er zijn wel bepaalde categorieën van mensen die beter geen rauwe melk gebruiken, namelijk heel jonge kinderen, bejaarden, mensen met immunodeficiëntie en zwangere vrouwen.
• Gepasteuriseerde melk is een goed alternatief voor rauwe melk. Deze is lichter verteerbaar en behoudt de essentie van zijn voedingswaardekwaliteiten. Enig nadeel is de korte bewaartijd.
• UHT-melk is de beste keuze indien u zoekt naar een melk zonder bacteriën met een langere bewaartijd.

Vetgehalte
Als het vetgehalte belangrijk is, is halfvolle melk een goede keuze: hij levert eiwitten, calcium, vitaminen en mineralen, maar niet te veel vetten.

Biologisch
Alle melk op de Belgische markt die het biolabel draagt, is gegarandeerd biologisch.

Belgisch of fairtrade
De vermeldingen ‘Belgisch’ of ‘Fairtrade’ zijn niet betrouwbaar. Indien u zeker wil zijn dat u ‘eerlijke’ Belgische melk drinkt, dan moet u de melk rechtstreeks bij de boer halen of Bande de Félait kopen.

Enkele melksoorten en de geldigheid van hun labels

Merk Bio Fair trade boerderijmelk Belgisch IKM AA
Bande de Félait nee ja nee ja ja nee
Fairbel nee nee nee nee ja nee
Galaxi/Colruyt nee nee nee ja ja nee
Décimel nee nee ja ? ja nee
Milcobel/Delhaize nee ? nee nee ja ja
Joyvalle nee nee nee nee ja ja

bron: www.oivo.be

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram