Veel melk drinken niet gezond…of wel?

nieuws Mensen die meer dan twee glazen melk per dag drinken, krijgen niet minder botbreuken dan mensen die minder melk drinken. Ook kan het drinken van grote hoeveelheden melk het risico op sommige vormen van kanker verhogen. Dat zei de Amerikaanse voedingswetenschapper Walter Willett in een lezing aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Hij vindt dat voedingsadviesorganisaties voorzichtig moeten zijn met het aanraden van grote hoeveelheden melkproducten.

Lengte lijkt een belangrijke rol te spelen. Bepaalde vormen van kanker (zoals borstkanker en eierstokkanker) komen vaker voor bij langere mensen. ‘En omdat mensen die veel melk drinken langer worden, zou het consumeren van veel melkproducten tijdens de kinderjaren het risico op kanker kunnen verhogen’, zegt de voedingswetenschapper.
We moeten melkproducten nu niet ineens helemaal links laten liggen, vindt Willett. ‘Er zijn ook positieve effecten. De kans op darmkanker kan door melk te drinken juist afnemen. We moeten nog onderzoeken bij welke hoeveelheid de voordelen voor de gezondheid groter zijn dan de nadelen. Tot die tijd moeten we voorzichtig zijn met het drinken van grote hoeveelheden melk. En twee glazen per dag is veel.’

Om voldoende calcium binnen te krijgen adviseert het Voedingscentrum om dagelijks ongeveer 500 ml zuivel te eten. Dit is niet alleen melk, maar ook bijvoorbeeld yoghurt en karnemelk. De adviezen voor kinderen in de groei en voor ouderen liggen iets hoger.

Het wetenschappelijke bewijs voor negatieve effecten van melk op prostaatkanker is er niet, aldus het Voedingscentrum. Een positief effect van melk en calcium op darmkanker wordt daarentegen wél ‘waarschijnlijk’ genoemd.
In Nederland is zuivel en dus ook melk een belangrijke leverancier van eiwitten, calcium en vitamine B12. De bewering van Willet is voor het Voedingscentrum geen aanleiding om de huidige zuiveladviezen aan te passen.

Uit onderzoek van de Universiteit Wageningen gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition blijkt dan weer dat zuivel mogelijk een gunstig effect heeft op hart- en vaatziekten, vooral beroertes. Bekend was dat verzadigd vet in melk ongunstig is voor het cholesterolgehalte in het bloed, waardoor de kans op een hartinfarct wordt vergroot. Daar staat echter tegenover dat calcium en kalium in de melk de bloeddruk kunnen verlagen, waardoor het risico afneemt. Nu de hoeveelheid verzadigd vet in veel melkproducten omlaag is gebracht, kunnen deze positieve effecten meer naar voren komen.


Laatst bijgewerkt: maart 2022
100 Jaar Stichting tegen Kanker 100 Jaar Stichting tegen Kanker
Stichting tegen Kanker

In 2024 viert Stichting tegen Kanker haar 100-jarig bestaan onder de Hoge Bescherming van Koningin Mathilde. Al van bij de start in 1924 was haar belangrijkste drijfveer: hoop omzetten in overwinning.

100 jaar strijd tegen kanker - Stichting tegen Kanker

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram