Rauwe melk moet altijd gekookt worden

123-verse-melk-kan-170-01.jpg

nieuws Rauwe melk van een koe, geit of ander dier is niet veilig om te drinken en niet gezonder dan bewerkte (gepasteuriseerde of gesteriliseerde) melk. Het is mogelijk dat er ziekmakende bacteriën in zitten. Rauwe melk moet daarom altijd gekookt worden. Dat zegt het Europese Voedselagentschap EFSA in een nieuw rapport.

In rauwe melk kunnen verschillende bacteriën voorkomen, zoals campylobacter, listeria, salmonella en E. coli. De bacteriën komen tijdens het melken van de koe of tijdens het bewaren in de melk. U loopt het risico op een ernstige voedselinfectie. Vooral mensen met een verminderde weerstand lopen het risico op een ernstige voedselinfectie na de consumptie van rauwe melk en producten op basis van rauwe melk (bijvoorbeeld kaas).

De groepen die extra moeten opletten, zijn:
• Zwangeren
• Baby’s en jonge kinderen
• Ouderen
• Mensen met een verminderde weerstand (bijvoorbeeld door ziekte)
Het EFSA stipt ten slotte ook aan dat rauwe melk niet gezonder is dan bewerkte melk.

Laatst bijgewerkt: april 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram