Een glaasje melk voor een goed gewicht ?

In dit artikel
Een glaasje melk voor een goed gewicht ?

dossier Calcium is vooral bekend als bouw- en onderhoudsmateriaal van onze botten maar wordt ook genoemd in het kader van de preventie van een hoge bloeddruk en colonkanker. Sinds kort is er nog meer. Een adequate calciuminname via de voeding kan op termijn misschien ook een gezond gewicht helpen handhaven.

Weinig versus voldoende calcium

Onderzoek suggereert dat mensen die weinig calcium met hun voeding binnenkrijgen, meer risico hebben op overgewicht. Omgekeerd zouden mensen die voldoende calciumrijk eten, minder kans hebben op overgewicht.

Uit een proefopzet bleek dat personen die een energiebeperkt dieet, inclusief magere zuivelproducten, hadden gevolgd meer gewicht en vet waren kwijtgespeeld dan een groep mensen die hetzelfde dieet zonder de zuivelproducten had gevolgd. De onderzoekers stelden ook vast dat melk, een belangrijke bron van calcium, meer effect leek te hebben dan calciumsupplementen. Dit doet vermoeden dat er naast calcium waarschijnlijk ook nog andere componenten aanwezig in melk en zuivelproducten meespelen in de gewichtsregulatie.

Het mechanisme achter deze vaststellingen is nog onduidelijk maar mogelijk stimuleert calcium de vetafbraak en beperkt het de vetopbouw. Verder gericht onderzoek is echter nodig.

Gezond vermageren

Gezond vermageren betekent te veel calorieën en vooral extra calorieën in de vorm van vette en suikerrijke producten beperken zonder daarbij op de vitaminen- en de mineralenaanbreng te beknibbelen. Kiezen voor twee tot drie magere zuivelproducten per dag past in deze opzet naast een ruim gebruik van groenten, fruit en volkoren graanproducten en een beperkt gebruik van vette en suikerrijke producten.

Een gezond vermageringsplan mag ten slotte niet voorbijgaan aan het advies om ook het energieverbruik op te voeren door elke dag ten minste een half uur tot een uur matig inspannende activiteiten te verrichten (bv. wandelen, de trap nemen, fietsen). Regelmatig aan sportactiviteiten deelnemen (ieder op zijn eigen tempo) is ook een goed idee.

Lees ook: Een lijntje om naar te fluiten

Lees ook: Het belang van calcium bij de preventie van osteoporoseLaatst bijgewerkt: april 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram