Low-level laserbehandeling voorkomt ernstige huidwonden kankerbehandeling

123-dr-lazerbeh-toestel-11-18.png

nieuws

Low-level lichttherapie, waarbij infrarood laserlicht gebruikt wordt om wondheling te stimuleren, voorkomt ernstige huidaandoeningen bij patiënten met borstkanker en hoofd-halskanker. Dat is het besluit van een onderzoek aan Jessa Ziekenhuis en UHasselt. 

Kankerpatiënten die een bestralingsbehandeling ondergaan, lopen een groot risico op radiodermitis. Dit is een ontsteking van de huid, gekenmerkt door rode uitslag en droge vervelling (graad 1) en in ernstige gevallen door open, vochtige wonden in de huidplooien (graad 2) of het volledige bestralingsgebied (graad 3). Radiodermitis kan zeer pijnlijk en belastend zijn voor de patiënt. 

Dr. Jolien Robijns (UHasselt) onderzocht in het Jessa Ziekenhuis het effect van low-level lichttherapie voor de behandeling en preventie van acute radiodermitis bij kankerpatiënten. Bij deze therapie wordt infrarood laserlicht gebruikt om wondheling te stimuleren, ontstekingen te onderdrukken en pijn te verminderen.  

Aan dit onderzoek deden 120 patiënten met borstkanker en 34 patiënten met hoofd-hals kanker mee die werden bestraald binnen het Limburgs Oncologisch Centrum (Jessa Ziekenhuis, Hasselt). Beide groepen werden verdeeld in een behandelingsgroep en een controlegroep. De behandelingsgroep kreeg twee maal per week een laserbehandeling. De controlegroep kreeg op hetzelfde moment een placebobehandeling, waarbij de laser niet aangeschakeld werd.

De resultaten tonen duidelijk het effect aan van de low-level laserbehandeling:
Terwijl 30 procent van de borstkankerpatiënten uit de controlegroep (placebobehandeling) te maken kreeg met ernstige huidreacties van graad 2 en 3 (vurige roodheid en vochtige open wonden) was dat aantal bij de behandelingsgroep maar 7 procent.
Hetzelfde resultaat zien we bij de hoofd-hals kankerpatiënten. Ook deze groep werd verdeeld in een behandelings- en een controlegroep. Op het einde van de radiotherapie blijkt dat het aantal patiënten met ernstige huidreacties (graad 2-3) beduidend lager lag in de behandelingsgroep dan in de controlegroep (30% versus 71%).
“Het voorkomen van pijnlijke, vochtige huidwonden hebben een grote impact op de levenskwaliteit van de patiënt. We zien dus dat de low-level lichttherapie de ziekte effectief dragelijker maakt”, aldus de studie. 

Laatst bijgewerkt: december 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram