Artsen: maagzuurremmer uit vrije verkoop

123m_maagzuur-pil.jpg

nieuws

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) vindt dat bepaalde maagzuurremmers, de zogeheten protonpompremmers (PPI's), zoals omeprazol, niet langer vrij mogen te koop zijn. Ze kunnen ernstige bijwerkingen hebben, en worden te vaak gebruikt door patiënten die ook met een minder zwaar middel toe kunnen.
Bijwerkingen kunnen bij langdurig gebruik ernstig zijn: het gebruik van de zware maagzuurremmers leidt tot een verhoogd risico op botontkalking, darminfecties en nierfalen.
De protonpompremmers wel effectief zijn, maar er mag niet te snel naar de middelen moet worden gegrepen. Patiënten die vanwege maagklachten PPI’s als zelfzorgmiddel gebruiken, wordt aangeraden met de huisarts te overleggen of ze daarmee door moeten gaan. Wellicht kan het gebruik van dit medicijn worden afgebouwd.
Wanneer een maagmiddel wordt voorgeschreven als maagbescherming bij andere medicijnen, is het verstandig om dit te blijven voorschrijven. De werking van het middel weegt dan zwaarder dan de mogelijke bijwerkingen. Het is goed om regelmatig na te gaan of het middel nog steeds nodig is.

https://www.nhg.org/?q=actueel/nieuws/consumentenprogramma-kassa-over-zware-maagzuurremmers


Laatst bijgewerkt: april 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram