Nieuw geneesmiddel tegen agressieve borstkanker

nieuws HER2 is een agressieve vorm van kanker die ongeveer 15% van alle vrouwen met borstkanker treft. Klassiek wordt dit type kanker behandeld met verschillende soorten chemo en doelgerichte therapie, zoals trastuzumab en lapatinib.

T-DM1 is een nieuwe klasse van doelgerichte therapie tegen vergevorderde HER2 positieve borstkanker. Het geneesmiddel werkt als een precisiebommetje; het is een combinatie van het klassieke trastuzumab (herceptine) en het celdodende emtansine (DM1). Trastuzumab brengt T-DM1 tot in de kankercel, en pas daar wordt het celdodende product DM1 losgemaakt van trastuzumab, en kan het de tumorcel beschadigen van binnenuit.

Volgens een internationale studie van de KU Leuven, gepresenteerd op het European Cancer Congress, verdubbelde de progressie-vrije overleving (overleving zonder verergering van de ziekte) en er was ook een sterke trend voor betere algemene overleving, zelfs bij vrouwen met uitgezaaide kanker. Daarenboven waren er ook minder ernstige nevenwerkingen met T-DM1 in vergelijking met de klassieke geneesmiddelen.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram