Verminderde vruchtbaarheid door geneesmiddelen tegen hoge bloeddruk?

123-afb-zaadc-sperm-170-01.jpg

nieuws Volgens Amerikaanse onderzoekers kunnen sommige geneesmiddelen tegen een hoge bloeddruk de vruchtbaarheid bij mannen verminderen.
Ze analyseerden gegevens van bijna 800.000 mannen die geneesmiddelen tegen hoge bloeddruk gebruikten, en bekeken hoeveel van die mannen de diagnose onvruchtbaar hadden gekregen, vóór of na het starten van de behandeling.

In het jaar nadat de mannen met de geneesmiddelen waren gestart, lag de kans op onvruchtbaarheid tien procent hoger bij de mannen die bètablokkers of ACE-remmers namen. Bij mannen die een calciumantagonist moesten nemen, werd geen verschil gevonden.
Voor de verschillende types geneesmiddelen tegen hoge bloeddruk,

Lees ook: Verhoogde bloeddruk (hypertensie)

Zoals vaak wijst dit onderzoek op een mogelijk verband, maar kan het niet aantonen dat er een oorzakelijk verband is. Het zou bijvoorbeeld ook kunnen dat mannen die deze medicijnen gebruiken, om een andere (nog onbekende) reden minder vruchtbaar zijn.
Bovendien werd niet nagegaan of alle mannen waarover gegevens werden ingezameld effectief minder vruchtbaar waren.

Het is dus te vroeg om u, op basis van dit onderzoek, ongerust te maken over uw vruchtbaarheid als u geneesmiddelen tegen hoge bloeddruk moet nemen.

Bron: scientific.asrmcongress.org


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram