Euromelanoma: zoek het lelijke eendje

nieuws Morgen, 19 mei is het voor de tiende keer Euromelanomadag. Zoals elk jaar zetten de Belgische dermatologen die dag hun deuren open en nodigen zij het publiek uit voor een gratis consultatie om melanomen op te sporen. Een melanoom is een kwaadaardige huidtumor, die jaarlijks wordt vastgesteld bij ongeveer 1500 Belgen. Een melanoom is een tumor die erg snel kan evolueren en uitzaaien. Wanneer de tumor zich in een ver gevorderd stadium bevindt, is er nog bitter weinig aan te doen. Een vroege opsporing leidt meestal tot volledige genezing en de therapie beperkt zich dan tot een kleine ingreep onder lokale verdoving.
De meeste volwassenen hebben verspreid over het hele lichaam tientallen tot honderden pigmentvlekken, die uiterlijk soms erg van elkaar verschillen. Het is een tijdrovende bezigheid om al die vlekjes één voor één nauwkeurig te onderzoeken. Om het zoekproces efficiënter te maken, ontwikkelden dermatologen een nieuwe onderzoekstechniek die ook een leek kan helpen om gemakkelijker melanomen te ontdekken en dus ook sneller professionele hulp in te roepen.
Tijdens onderzoek liet men verschillende proefpersonen met een zeer uiteenlopend opleidingsniveau foto’s bestuderen van patiënten met pigmentvlekjes en vroeg men om 'het lelijke eendje' aan te duiden. Daarbij bleek dat experts op die manier tot 96% van de melanomen konden vinden. Ook leken slaagden erin niet minder dan 87% van de kwaadaardige vlekjes te identificeren!

Mensen met volgende kenmerken hebben een verhoogd risico op melanoom:
- een voorgeschiedenis van melanoom
- ouder dan 50 jaar
- geen regelmatig bezoek aan dermatoloog
- veranderende huidvlek
- mannelijk geslacht
Ook een bleek huidtype en een hoog aantal huidvlekjes of de aanwezigheid van atypische huidvlekjes kunnen wijzen op een verhoogd risico.

www.euromelanoma.org


Laatst bijgewerkt: mei 2008
Ga op 4 februari naar de bioscoop! Ga op 4 februari naar de bioscoop!
Stichting tegen Kanker

Want op Wereldkankerdag schenkt de bioscoopsector 1 euro van elke verkocht filmticket aan Stichting tegen Kanker. Dus rep je die dag met familie en vrienden naar de bioscoop!

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram