Wat met restjes tijdens de kerstdagen?

dossier Het gebeurt wel vaker. Na de maaltijd kom je tot de vaststelling dat niet alles op is. Is dit een reden om alle overschotjes onmiddellijk naar de vuilnisemmer te verwijzen? Neen! Je kan de restjes nog bewaren tot een later tijdstip. Als je daarbij tenminste met de volgende zaken rekening houdt:

• Koel de restjes steeds zo snel mogelijk af en zet ze binnen het uur in de koelkast. Warme gerechten kan je snel afkoelen door de pan met de restjes in een bak met koud water met ijs te plaatsen. Dek de restjes pas af nadat ze zijn afgekoeld. Zo voorkom je condensatie op het deksel.

• Bewaar restjes nooit in de kom of pan waarin het gerecht werd bereid, maar bewaar ze afgekoeld en afgedekt in een goed schoongemaakt bewaarbakje. Gebruik propere lepels om de restjes over te brengen.

Vries restjes waarvan je weet dat ze niet onmiddellijk kunnen worden opgegeten, dadelijk in en noteer de datum op het bewaarbakje.

Lees ook: Invriezen: zo hoort het.

• Bewaar restjes niet langer dan 2 tot 3 dagen in de koelkast en maximaal 1 maand in de diepvries.

• Ontdooi ingevroren restjes in de koelkast of in de microgolfoven. Nooit op kamertemperatuur.

Lees ook: Ontdooien: zo hoort het.

• Verwarm restjes door en door alvorens ze op te dienen. Roer daarbij goed door het voedsel om zeker te zijn dat alles voldoende wordt verwarmd.

• Meng geen vers voedsel onder de restjes bij het opwarmen. Warm de restjes ook maar één keer op.

• Wacht na het opwarmen van restjes niet te lang vooraleer ze op te dienen.

• Als een restje te lang bewaard werd of als het er minder betrouwbaar uitziet of ruikt, proef er dan niet van maar gooi het meteen weg!Laatst bijgewerkt: december 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram