Na maagverkleinende operatie minder hart- en vaatziekten

123-txt-bariatric-surgery-11-18.png

nieuws

Patiënten met diabetes type 2 en ernstige obesitas die bariatrische chirurgie ondergaan, hebben vijf jaar later de helft minder vaak een ernstige vaataandoening, zoals een hartinfarct of een beroerte, doorgemaakt dan degenen die niet zijn geopereerd. Dit blijkt uit een studie in het medische tijdschrift JAMA

De studie vergeleek ruim 5000 mensen die een operatie ondergingen met bijna 15000 mensen die vergelijkbaar waren (onder meer leeftijd, BMI en diabetes) maar alleen leefstijladvies en/of medicatie kregen. Na vijf jaar had van de eerste groep 2,1 procent een cardiovasculair incident (zoals instabiele angina of CVA) doorgemaakt, van de tweede groep 4,3 procent. De kans op overlijden was ook aanzienlijk kleiner in de operatiegroep.
De onderzoekers geven aan dat niet met zekerheid is vast te stellen dat dit verschil een gevolg is van de maagverkleining, maar dat dit wel aannemelijk lijkt. De studie bevestigt overigens eerder onderzoek in dit verband. 

Patiënten met ernstig overgewicht en diabetes komen in ons land overigens in aanmerking voor terugbetaling van een maagverkleining. 

Lees ook: Maagverkleining: voor wie?

Bron
https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2707461
http://doktermedia.nl/reviews/chirurgie/2018/10/21/minder-hartinfarcten-bij-diabetespatienten-dankzij-maagverkleining/


Laatst bijgewerkt: november 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram