Groente en fruit verlagen risico op longkanker

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws Het eten van veel fruit en verschillende groenten verlaagt mogelijk de kans op longkanker. Dat blijkt uit onderzoek van UMC St Radboud in Nijmegen en het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Men onderzocht de relatie tussen groenten- en fruitconsumptie, zowel de hoeveelheid als de variatie in consumptie, en het risico op long- en blaaskanker. In de studie kregen 1.830 mensen de diagnose longkanker te horen. De hoeveelheid groenten die deze mensen hadden gegeten, bleek niet van invloed op het longkankerrisico. Maar een gevarieerde consumptie van groenten leek een positief effect te hebben op het risico op longkanker.

Wat fruit betreft maakt het soort fruit niet zoveel uit. Het is vooral de hoeveelheid die de kans op longkanker verlaagt: meer fruit (minimaal twee stuks fruit per dag) verlaagt het risico op longkanker verlaagt. Voor zowel de hoeveelheid als voor de variatie in groenten- en fruitconsumptie geldt dat de gevonden effecten vooral voor rokers zijn gevonden.
De groenten- en fruitconsumptie heeft het meeste invloed op het ontstaan van plaveiselcellongkanker, een subtype van longkanker dat sterk gerelateerd is aan roken.

In het onderzoek werd geen relatie gevonden tussen de consumptie van groenten en fruit en het risico op blaaskanker.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram