12 adviezen: De kunst van bij elkaar blijven

nieuws Psycholoog en pedagoog Catrin Finkenauer van de Vrije Universiteit Amsterdam volgde vier jaar lang bijna tweehonderd pasgetrouwde stellen en ondervroeg hen over hun relatie. Zij heeft twaalf adviezen om bij elkaar te blijven.

1. Vind iemand die op je lijkt…
Opposites attract gaat niet op als je een langdurige, stabiele relatie wilt. Daarvoor kun je beter zo veel mogelijk op elkaar lijken. Hebben jullie allebei gestudeerd, komen jullie allebei uit dezelfde sociale omgeving, zijn jullie allebei zuinig of juist dol op geld uitgeven? Dat maakt het leven een stuk eenvoudiger. Hetzelfde geldt voor de doelen die je wilt bereiken. We hebben behoefte aan veiligheid. We willen dat de ander goed voor ons kan zorgen en welwillend reageert wanneer we hulp of steun nodig hebben. Dan is het een voordeel als iemand jouw wereld kent en naar dezelfde dingen streeft.

2. …Maar accepteer de verschillen
Wat je vooral niet moet proberen – maar wat de meeste partners toch hardnekkig volhouden – is je partner veranderen. Hoe meer de mensen voor hun partner hebben veranderd of opgegeven, hoe ongelukkiger ze waren. Als je het gevoel hebt voor je partner te moeten veranderen, omdat hij of zij je niet accepteert zoals je bent, dan word je ongelukkig. Andersom, als je je partner probeert te veranderen, geef je de boodschap dat je de ander eigenlijk niet leuk vindt zoals hij is. Alleen als je partner honderd procent zeker is van jouw liefde en het gevoel heeft dat je hem begrijpt, is hij bereid dingen van je aan te nemen. Hij – of zij natuurlijk – weet dan dat je alleen maar wilt helpen.

3. Of buit de verschillen uit
Het is ideaal als je partner wat eigenschappen heeft die jij eigenlijk ook zou willen hebben en andersom. Dan kun je bij elkaar afkijken. Iedereen heeft dingen die hij wil verbeteren aan zichzelf, zoals gestructureerder worden, of assertiever. Een partner die deze ideale eigenschappen heeft, kan een voorbeeld zijn voor wat je moet doen om deze eigenschappen bij jezelf te versterken.

4. Het Michelangelo-effect: Beeldhouw je partner
Elkaar aanmoedigen om bestaande, maar nog niet ontplooide capaciteiten te benutten is goed voor je relatie. Elkaar helpen geeft een goed gevoel en verstevigt de band. Michelangelo meende dat het beeld al in de steen aanwezig was en dat hij alleen nog de overtollige steen weg hoefde te hakken om het zichtbaar te maken. Dus schuilt er in je partner een goede schrijver maar ontbreekt het aan moed, geef dan het benodigde zetje.

5. Vertrouw elkaar
Als jij en je partner elkaar vertrouwen, geef je elkaar veel krediet. Je voelt je dan veilig in je relatie, en weet dat je partner er voor je is, ook als je kwetsbaar of gestrest bent. Vermoedt je partner dat jij iets geheimhoudt, dan ben je verdacht en onbetrouwbaar, of er nu werkelijk een geheim is of niet. Een avontuurtje met een ander of problemen op het werk: het geheim op zich maakt niet eens veel uit. Als je iets geheimhoudt, zeg je impliciet: “Ik vertrouw je niet genoeg.” Dat vat een partner doorgaans op als ‘ik hou niet genoeg van je.’ Hoe lager deelnemers scoorden op vertrouwen, hoe meer ze de neiging hadden om te spioneren. Dat spioneren levert niets op, want ook als je niets vindt, wantrouw je je partner alsnog.

Lees de rest van de adviezen op: http://vumagazine.nl/de-kunst-van-bij-elkaar-blijven/

6. Beheers je
7. Ga niet vreemd. Hoewel…
8. Wees dankbaar

9. Elkaar goed kennen hoeft niet

10. Bewonder elkaar een beetje
11. Bepaal samen wat goede seks is
12. Krijg kinderen, of niet

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram