Pas op met zelfgeplukt fruit in Nederlands-Limburg en Ardennen

123-frambozen-tuin-fruit-170_07.jpg

nieuws Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) raadt aan om in Nederlands-Limburg liever geen bramen, frambozen of bosbessen te plukken en groente en fruit uit eigen tuin eerst grondig te wassen én te koken. Ze kunnen namelijk besmet zijn met de vossenlintworm. Een recente studie heeft aangetoond dat de helft van de vossen in Limburg besmet zijn met deze parasiet. De eitjes kunnen via de uitwerpselen die op fruit en groente terecht komen, overgedragen worden op de mens. Ook in de Belgische Ardennen zou een derde tot de helft van de vossen besmet zijn. In Vlaanderen zou slechts 1 % van de vossen besmet zijn met de vossenlintworm.

Risico voor de mens?

Mensen kunnen besmet raken door het eten van wilde bosvruchten, paddenstoelen of fruit dat op de grond is gevallen waar vossenlintwormeitjes op terecht zijn gekomen. Ook (in)direct contact met vossen vormt een besmettingsrisico. ?Honden en katten kunnen evenals vossen besmet raken doordat zij besmette knaagdieren eten. Via likken kan de hond eitjes in de vacht verspreiden en door contact met de vacht kunnen mensen besmet raken. Bij katten is dit risico minder groot omdat zij veel minder eitjes uitscheiden nadat zij besmet zijn.
De kans dat mensen besmet raken met eitjes van de vossenlintworm en dan ziek worden is zeer klein, maar de ziekte is ernstig. In de lever kan de larve van een lintworm uitgroeien tot een cyste. Zonder behandeling kan dit ernstige leverschade veroorzaken.

Voorzorgsmaatregelen

Gaat u op vakantie naar Nederlands-Limburg of de Belgische Ardennen of woont u daar? Of gaat u op vakantie naar een land met veel vossen, zoals Zuid-Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Oost-Europa?

Neem dan de volgende voorzorgsmaatregelen om besmetting te voorkomen.
• Het beste is om wilde bosvruchten als bramen, frambozen en bosbessen en wilde paddenstoelen niet te plukken.
• Zorg dan dat u alle groente en fruit die de grond hebben geraakt grondig wast en kookt. Als u fruit in jam verwerkt, zijn alle eitjes dood door het koken.
• Draag in deze regio’s handschoenen bij het tuinieren
• Blijf uit de buurt van vossenholen en vossenkadavers.
• Ook honden en katten in deze streken kunnen drager zijn van de vossenlintworm. Was daarom altijd uw handen nadat u dieren hebt aangeraakt.

Lees ook: Vossenlintworm: een ernstige parasitaire ziekte die oprukt in België


Laatst bijgewerkt: juli 2013

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram