Sportbrillen beschermen ogen van sporters

nieuws Meer dan 40% van alle oogverwondingen wordt opgelopen door sport of spel. Zo kan het oog tijdens het sporten zowel uitwendig als inwendig letsel oplopen. In 10-15% van alle oogverwondingen zijn scherven van brillenglas de oorzaak.

Sporten die leiden tot de meeste oogblessures zijn racketsporten, watersport, basketbal, honkbal, ijshockey, voetbal, boksen en golf. Met name bij contact- en risicosporten, zoals voetbal en racketsporten, is een goede sportbril dus erg belangrijk. Een tennisbal die frontaal op de oogbol komt, kan het ooglid beschadigen, maar ook ernstige bloedingen in het netvlies of netvliesloslatingen veroorzaken.
Volgens oogartsen is 90% van de oogletsels door sport, zoals netvliesbeschadigingen, te voorkomen. Goede beschermingsbrillen en praktisch onbreekbare kunststof (polycarbonaat) brillenglazen, die ook op sterkte verkrijgbaar zijn en/of beschermen tegen de zon, leveren een belangrijke bijdrage aan een sportseizoen zonder oogblessures.

Een goede sportbril beschermt het oog rondom, maar mag het zicht niet belemmeren. De meeste kunststof sportmonturen hebben onbreekbare, flexibele veren (pootjes) die op maat kunnen worden ingesteld. Daarnaast moet de sportbril goed kunnen ventileren, zodat de glazen tijdens het sporten niet beslaan. Veel monturen hebben daarom verwijderbare zijkapjes en een neusbrug met ventilatieopeningen.
Contactlenzen zijn in dit kader geen optie, omdat ze het oog niet beschermen tegen tegemoetkomende ballen, afzwaaiende hockeysticks, insecten, stof en steentjes. Bovendien beschermt een sportbril tegen hinderlijke wind in de ogen, waarvan bijvoorbeeld schaatsers en wielrenners last ondervinden. Ogen zijn slechts bestand tegen windsnelheden van circa tien kilometer per uur. Het oog produceert bij wind meer oogvocht om uitdroging tegen te gaan, waardoor het oog vervelend gaat tranen. Tot slot bieden sportbrillen met getinte glazen de ogen rust en bescherming tegen overvloedig zonlicht en tegen schadelijke ultraviolette straling.


Laatst bijgewerkt: juni 2010

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram