Nachtlenzen voor mensen met bijziendheid

nieuws U bent uw bril beu maar verdraagt geen lenzen en wenst ook geen laserbehandeling. Misschien zijn nachtlenzen dan een oplossing. Dit zijn een vrij nieuw soort lenzen die u alleen ’s nachts moet dragen. ’s Morgens worden ze uitgehaald, en u kan de hele dag scherp zien.
Deze lenzen zijn geschikt voor myopen (bijzienden) met een sterkte tot maximum –4.50 dioptrie en een astigmatisme van 1.50. Bij sterkere bijziendheid kunnen de nachtlenzen wel enige verbetering brengen, naar geen volledig normaal zicht.
Nachtlenzen zijn harde zuurstofdoorlatende lenzen die op maat gemaakt worden of alleszins individueel worden aangepast. Ze hebben een speciale vorm waardoor de vorm van het hoornvlies op gecontroleerde wijze veranderd wordt. De nachtlens heeft geen direct contact met het hoornvlies, maar drijft op de traanfilm. Door de speciale vorm van de lens zorgt de traanfilm dat de voorkant van het hoornvlies ietsje platter wordt.
De eerste paar dagen moet u de lens ook overdag inhouden, maar na enkele dagen is de vorm van het hoornvlies voldoende aangepast zodat u ze alleen nog ’s nachts moet dragen.

Nachtlenzen kunnen aangeraden worden voor:
• mensen met droge of gevoelig ogen die een gewone contactlens slecht verdragen;
• mensen die veel lezen of aan een beeldscherm werken, of in een ruimte met airco of in een stoffige omgeving werken;
• actieve mensen, sporters en in het bijzonder beoefenaars van contactsporten.
Zoals voor alle directe oogcorrecties geldt ook voor nachtlenzen dat ze niet geschikt zijn voor wie ooginfectie of oogziekte heeft, bij verwonding of afwijking van het hoornvlies, bindvlies of ooglid, verlaagde gevoeligheid van het hoornvlies, elke ziekte die effect heeft op het oog of verergert door het dragen van contactlenzen, allergische reacties van het oogoppervlak die worden veroorzaakt of verergerd door contactlensvloeistoffen.
Nachtlenzen zijn vrij duur: reken toch ongeveer 400 à 500 € voor lenzen en aanpassing. Ze moeten meestal na 1, maximaal 2 jaar vervangen worden.

Korting op lenzen?


Laatst bijgewerkt: januari 2008

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram