Goedkope zonnebril even goed als dure bril

nieuws Veel mensen denken dat zonlicht gevaarlijk is voor de ogen en dat men de ogen dan ook afdoend moet beschermen tegen die schadelijke zonnestralen. En dat vereist een dure kwaliteitszonnebril. Volgens prof. Luc Missotten van de UZ Gasthuisberg in Leuven is dit echter klinkklare onzin.

Enerzijds is het menselijk oog perfect aangepast aan een normale blootstelling aan zonlicht. Het ultraviolette licht van de zon wordt nagenoeg volledig geabsorbeerd voor het het netvlies achteraan in het oog kan bereiken. Alleen in uitzonderlijke omstandigheden, bv. bij een lange blootstelling aan fel zonlicht op een sneeuwvlakte, kan er beschadiging optreden. Sneeuw is namelijk het enige materiaal in de natuur dat grote hoeveelheden UV-stralen weerkaatst. Hierdoor kan het hoorn- en bindvlies in het oog worden geïrriteerd en zelfs 'verbranden'. Men spreekt in dat geval van 'sneeuwblindheid', een erg pijnlijke aandoening die gelukkig vrij snel herstelt. Ook bij het lassen kan een dergelijk letsel optreden.

In die omstandigheden is een gewone zonnebril met normale lenzen waardeloos en moet men een bril met speciale donkere filters dragen.

In tegenstelling tot een sneeuwtapijt is het zonlicht dat weerkaatst wordt door water totaal ongevaarlijk. Het kan erg vervelend zijn, maar in tegenstelling tot sneeuw dat de schadelijke ultraviolette stralen weerkaatst, worden die grotendeels geabsorbeerd door het water.

Heeft men dus in normale omstandigheden geen zonnebril nodig om het oog te beschermen, dat betekent helemaal niet dat hij overbodig is. Fel zonlicht is namelijk hinderlijk en kan zelfs voor een tijdelijke verblinding zorgen. Onder invloed van fel zonlicht vernauwt de pupil zich bovendien tot de kleinst mogelijke opening waardoor een minder scherp beeld op het netvlies valt. Het samenknijpen van de ogen en het fronsen van het voorhoofd geeft na enige tijd een onaangenaam en vermoeid gevoel. Sommige mensen krijgen er zelfs lichte hoofdpijn van.

Een zonnebril is uitstekend geschikt om dergelijke ongemakken te verhelpen. Bovendien voorkomt hij ook verblinding, bv. achter het stuur van een wagen. Bij aankoop van een zonnebril moet u zich dus vooral laten leiden door het draag- en zichtcomfort, en niet zozeer door de speciale beschermende kwaliteit van de lenzen.


Laatst bijgewerkt: mei 2021
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram