Onderzoekers draaien veroudering terug

123-labo-muis-05-17.jpg

nieuws Wetenschappers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam hebben een manier ontwikkeld om veroudering te keren. Althans bij muizen.
Door oude muizen een experimenteel, zelfontwikkeld stofje te geven, werden deze fitter en alerter. De muizen kregen een vollere vacht terug en hun organen gingen weer beter functioneren.

Deze ontdekking kan helpen bij verdere onderzoek naar hoe mensen gezonder oud kunnen worden en ook hoe ze weer gezonder kunnen worden als ze eenmaal kwalen hebben ontwikkeld. Het nieuwe middel lijkt ook goed te werken tegen bepaalde uitbehandelde vormen van kanker. Mogelijk helpt het in de zoektocht naar therapieën daartegen.

Peptide
Belangrijkste element in het onderzoek is Proxofim (stofnaam: FOXO4-DRI). Dit is een peptide, een klein eiwit dat makkelijk in de cellen doordringt. Proxofim pakt cellen aan die een rol spelen bij veroudering. Het gaat om de senescente cellen, dat zijn cellen die zijn gestopt met delen, maar niet echt dood zijn.

Proxofim maakt deze senescente cellen dood. En het zet de omliggende stamcellen aan om nieuw weefsel te maken. Anders dan reeds bestaande stoffen die onderzoekers hebben gebruikt om in te grijpen op veroudering, bleek dit stofje geen nadelige bijeffecten te hebben op de gezondheid van de muizen. De bloedplaatjes en de leverfunctie bleven bijvoorbeeld goed.

Bij de muizen was het effect enorm. Ze gingen na drie weken twee tot drie keer zoveel rennen in hun loopwieltjes, hun orgaanfunctie verbeterde en ze kregen na tien dagen weer meer haargroei.
De wetenschappers hopen over een jaar of twee het onderzoek uit te breiden naar patiënten met agressieve vormen van kanker en in een nog later stadium onderzoek te doen naar ouderdomskwalen.


Laatst bijgewerkt: september 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram