Voor jou gelezen op De Standaard

Moederkoek opeten heeft geen zin

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws

Heel wat vrouwen eten na de geboorte een deel van de placenta op. Onderzoek lijkt nu uit te wijzen dat de gezondheidsvoordelen die dat zou moeten opleveren, verwaarloosbaar zijn.

Veel dieren eten na de geboorte de moederkoek op, en de praktijk wordt ook steeds gangbaarder bij onze soort. Al wordt de placenta dan gelukkig eerst gedroogd, tot poeder vermalen en in capsules ingenomen. Dat zou de band tussen moeder en kind verbeteren, de kans op postnatale depressie verkleinen en vermoeidheid tegengaan.

Onderzoekers aan de University of Nevada, Las Vegas betrok 27 vrouwen in een studie naar de praktijk. Twaalf onder hen namen na hun bevalling pillen in waarin de placenta verwerkt zat, terwijl de 15 anderen een placebopil kregen. Voor en na de bevalling werd de stemming van de vrouwen gemeten, hoe ze een band schepten met hun baby en hoe moe ze zich voelden. Ook de hormoonwaarden werden gemonitord.

‘Er werden geen significante verschillen opgemeten wat betreft de band met de baby, de stemming of de vermoeidheid tussen de placenta- en de placebogroep’, concludeerde de studie. ‘We zagen wel een kleine vermindering van depressieve symptomen bij de placentagroep die we niet zagen bij de placebogroep, en de de placentagroep was aan de het einde van het onderzoek minder vermoeid. Het ging daarbij echter niet om robuuste verschillen waar statistisch rekening mee gehouden kan worden.’

‘In de hormoonwaarden werden echter wel kleine maar meetbare veranderingen in de hormoonwaarden vastgesteld bij de placentagroep’, aldus de onderzoekers.

De studie heeft dus niet aangetoond dat het opeten van de moederkoek duidelijk gezondheidsvoordelen meebrengt, maar ook geen nadelen. ‘En de kleine effecten op de hormoonhuishouding, de stemming en de vermoeidheid, zijn interessant om verder te onderzoeken.’

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20171205_03225956


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram