Meer illegale dan legale erectiemiddelen gebruikt

123-pi-blauw-viagra-170_06.jpg

nieuws Meer dan 60% van de gebruikte erectiegeneesmiddelen met sildenafil komt niet uit een legale apotheek. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Nederlandse RIVM en KWR Watercycle.
Dit onderzoek volgt op de grote hoeveelheden receptgeneesmiddelen die jaarlijks op de zwarte markt in beslag worden genomen. Het gaat daarbij vooral om erectiemiddelen en afslankmiddelen, maar ook om bijvoorbeeld antibiotica, slaapmiddelen en pijnstillers. Om de omvang van deze illegale handel in te schatten werd gebruik gemaakt van rioolwaterepidemiologie. Het erectiemiddel sildenafil werd daarbij gebruikt als modelgeneesmiddel.

Gedurende een periode van zeven dagen werden sildenafil en twee metabolieten gemeten in rioolwaterzuiveringsinstallaties bij Amsterdam, Eindhoven en Utrecht. Met de gemeten hoeveelheid kon worden berekend hoeveel sildenafil er oorspronkelijk was ingenomen. Dit werd vervolgens vergeleken met de geschatte consumptie van legale sildenafil. Daaruit bleek dat minstens 60% van de consumptie niet kon worden verklaard door de legale verkoop.

Er vanuit gaande dat de uitkomsten van dit onderzoek representatief zijn voor andere Nederlandse gemeentes, overstijgt het gebruik van illegale erectiemiddelen de legale markt. Met dit gegeven blijkt de handel in illegale receptgeneesmiddelen een belangrijk onderwerp van nader onderzoek te zijn.


Laatst bijgewerkt: juli 2014
Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen? Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen?
Vista-life pharma

Onze vitamine D is op het laagste niveau in de winter en het voorjaar. Ontdek hoe vitamine D op peil te brengen en geniet van zijn weldaden.

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram