Q-koorts: geen reden tot bezorgdheid

nieuws In Nederland zijn het voorbije jaar ruim 2300 mensen besmet met Q-koorts. De afgelopen dagen zijn duizenden geiten preventief geslacht om verdere verspreiding van de ziekte tegen te gaan. In Vlaanderen is de kans op besmetting op dit moment uiterst klein. In 2009 werden 19 mensen besmet. Tot nu toe is op zeven bedrijven in België Q-koorts aangetroffen.

Q-koorts is een infectieziekte die van dieren kan overgaan op mensen, maar niet van mens op mens. De oorzaak is een bacterie: Coxiella burnetii. Besmetting bij mensen ontstaat vooral door inademing van besmette stof. De meeste mensen lopen Q-koorts op tijdens de lammerperiode van geiten en schapen (februari tot en met mei) door het inademen van lucht waar de bacterie inzit.

De klachte n zijn vergelijkbaar met deze van de griep. Mensen met hartproblemen of met een verzwakte weerstand en zwangere vrouwen lopen een groter risico. Wie koorts en hoofdpijn heeft of hoest en in een regio is geweest waar Q-koorts voorkomt, kan best naar zijn huisarts gaan. Q-koorts is in Vlaanderen sinds de jaren ‘90 een ziekte die artsen verplicht moeten melden.
Omdat de getroffen regio’s in Nederland grenzen aan Vlaanderen, heeft het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid de artsen en de ziekenhuizen uit de aanpalende regio’s geïnformeerd en opgeroepen tot verhoogde waakzaamheid. Er komt een extra monitoring (registratie van de patiënten die de symptomen van de ziekte zouden vertonen) zowel bij artsen, klinische labo’s en ziekenhuizen. Ook in de landbouwsector is er een versterkte monitoring, in het bijzonder bij de geitenhouderijen. Tankmelk van elk melkschapen- of melkgeitenbedrijf zal onderzocht worden. Tevens zal elke verdachte abortus bij geiten en schapen onderzocht worden. Bovendien worden de landbouwers aangemoedigd een aantal preventieve maatregelen te nemen (beperkte toegang tot de bedrijven, hygiënemaatregelen, beperken uitrijden van mest...).


Laatst bijgewerkt: januari 2010

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram