Witte Kool in de Oven
recepten Witte kool is een gekweekte variëteit van de kool. Deze vorm wordt voor de verwerking tot zuurkool, maar ook voor de verse markt geteeld. Het is een van de oudste koolsoorten.
Recept Witte Kool in de Oven
Ingrediënten
25 g boter
100 g mager rookspek, in kleine blokjes gesneden
750 g wittekool, schoongemaakt en in smalle reepjes gesneden
2 theelepels paprikapoeder
zout en versgemalen witte peper
200 g belegen kaas, grof geraspt
1 ei
2 dl slagroom
Verhit de boter in een grote pan en bak hierin het spek uit. Voeg de kool en het paprikapoeder toe en bak alles voortdurend omscheppend 5 minuten.
Temper de hittebron, leg het deksel op de pan en laat de kool 10 minuten smoren. Breng de kool op smaak met zout en peper.
Schep de helft van de kool in een beboterde ovenschaal en strooi er de helft van de kaas over.
Voeg de rest van de kool toe en strooi hier de rest van de kaas over.
Klop in een kom het ei los met de slagroom en schenk dit mengsel in de schaal.
Bak de koolschotel in de op 175° voorverwarmde oven tot het eimengsel is gestold en er een bruin korstje is ontstaan.
Geef er aardappelkroketjes en gehaktballetjes bij.