Kalkoenragout met butternut, gedroogde vruchten en linzen
recepten
Een heerlijke stoofpot die je helemaal vooraf kunt klaarmaken.
Ingrediënten voor 4 personen
- 500 g butternutpompoen (nettogewicht met schil)
- olijfolie
- boter
- 600 g kalkoenfilet in reepjes
- 2 kleine sjalotten
- 50 g gedroogde abrikozen
- 5 gedroogde vijgen
- 30 g chorizo
- 75 g rozijnen
- 100 ml goede port + extra scheut
- 1,5 kl gevogeltefondpoeder
- een snufje kaneel
- 75 g linzen
- peper en zout
- een paar walnoten
- 1 handvol platte peterselie
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 °C (warmeluchtfunctie + grill).
- Snijd de pompoen in schijven van anderhalve tot 2 cm, halveer ze, verwijder de pitten en snijd elke helft nog eens in stukjes. Bestrijk de stukken met wat olijfolie, leg ze op een bakplaat en rooster ze rondom beetgaar in de oven. Schuif de bakplaat de eerste 5 minuten net onder de grill, draai daarna de stukken om en schuif de bakplaat nog eens 5 minuten in de oven maar dan een richel lager.
- Smelt een klontje boter in een warme stoofpot en korst de kalkoenreepjes rondom.
- Pel de sjalotten, snipper ze fijn en laat ze meekleuren.
- Snijd de abrikozen in stukjes en voeg ze samen met de vijgen en de pompen toe.
- Snijd de chorizo in miniblokjes en voeg ze samen met de rozijnen, de port en het gevogeltefondpoeder toe. Kruid met peper en zout en een snufje kaneel en laat 30 minuten sudderen onder deksel.
Zorg ervoor dat het mengsel niet aanbrandt. Voeg eventueel nog een lepel water toe.
- Kook de linzen volgens de instructies op de verpakking en roer de linzen onder de ragout.
TOT HIER KAN JE HET GERECHT VOORAF KLAARMAKEN.
De afwerking
- Voeg nog een scheut port toe en verwarm de pot op een zacht vuurtje.
- Werk af met de verbrokkelde walnoten en de fijngesnipperde peterselie.
EET SMAKELIJK!
Bron
Een recept uit het boek 'Koken in het weekend - eten de hele week' van Hilde Deweer.
Uitgegeven bij Standaard Uitgeverij