Is er een verschil tussen amandelmeel en amandelpoeder?

123-h-amandelmeel-06-20.jpg

nieuws

Amandelen zijn een van de gezondste notensoorten die er zijn. Ze zijn een uitstekende bron van vitamine E en mangaan (een mineraal dat we onder andere nodig hebben voor de botvorming) en ze bevatten veel onverzadigde vetten. Dagelijks een handje amandelen eten, zou helpen om je slechte cholesterol (LDL-cholesterol) te verlagen, en zou je risico op hart- en vaatziekten verkleinen. 
Amandelen zijn niet alleen een weldaad voor je hart, ze dragen ook zorg voor je hersenen en je spijsvertering. Ze zijn rijk aan vezels en geven groot verzadigingsgevoel. Ze zouden ook beschermen tegen diabetes. 

Tegenwoordig wordt er in recepten vaak gebruik gemaakt van amandelmeel, zeker in koolhydraat-arm gebak of brood. In de meeste supermarkten zie je vooral amandelpoeder staan, is dat hetzelfde? 
Amandelmeel en amandelpoeder worden beide van amandelen gemaakt, maar de bewerking is anders. Er is dus wel degelijk een verschil, zowel in kwaliteit als in prijs.
- Amandelmeel bestaat uit gemalen volle amandelen die nog alle gezonde voedingsstoffen van de amandel bevatten.
- Amandelpoeder is ook gemalen amandel, maar daaruit werd eerst de olie geëxtraheerd en daarmee ook de meeste gezonde voedingseigenschappen. Daarom is amandelpoeder ook droger dan amandelmeel en heeft het minder smaak.  
Amandelpoeder vind je in elke supermarkt, amandelmeel is minder courant. In de natuurvoedingswinkels is het sowieso verkrijgbaar. In kleine hoeveelheden verpakt is het vrij duur, maar in grote verpakkingen komt het meestal veel voordeliger uit. 

Bron: ‘Koken voor een maatje minder - min 6 kilo in 6 weken’ van Hilde Deweer en Marie Bossuyt, Uitgegeven bij Van Halewyck

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2020
Je Groeipakket via Infino? Kinderspel! Je Groeipakket via Infino? Kinderspel!
Infino

Jouw startbedrag en Groeipakket, tijdig en correct uitbetaald, zonder gedoe, mèt goed advies en duidelijke info? Dat kan bij Infino. Bovendien maak je de wereld zo nog een stukje duurzamer.

Vraag je startbedrag aan in 1, 2, 3!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram