Hoe bak je een worst zonder spatten?

123h-worst-gebakken-pan-01-19.jpg

nieuws

Worst krokant en sappig bakken in de pan met wat boter of olie zonder dat je fornuis (en handen) onder de vetspatten zitten. Dat kan! 

  1. Het eerste wat je nodig hebt, is vlees van goede kwaliteit. Worst gemaakt van puur rundvlees waaraan geen water of een supplement is toegevoegd.
  2. De tweede vereiste voor lekkere worst is tijd. Zet bij het begin van het bakken de temperatuur net hoog genoeg om de worst te korsten, maar schakel daarna over op een lager pitje zodat ze de tijd krijgt om rustig te garen zonder dat ze zwart blakert. De worst inprikken is dan eigenlijk niet nodig.
  3. Gebruik een koekenpan die past qua inhoud: niet te groot en niet te klein.
  4. Bak de worst in een kleine hoeveelheid olijfolie met een klontje boter. Laat het vet niet te heet worden en strooi er wat zout op. Zodra de boter is gesmolten, mag je de worst in de pan zwieren. 
  5. Dek de worst na het korsten af met een stuk bakpapier, laat ze een paar minuten (afhankelijk van de dikte) garen, draai ze om en dek ze opnieuw af. Eén keer draaien volstaat.

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram