Gratin van wilde pastinaak
recepten
Recept Gratin van wilde pastinaak
Nodig voor vier:
1 l melk
80 g boter
50g bloem
200g geraspte kaas (zo mogelijk Beaufort of cheddar)
800g geraspte pastinaakwortel
citroensap
peper en zout
Voor dit gerecht kan je zowel de wilde als de veredelde tuinpastinaak gebruiken. Gebruik alleen de wortels van eenjarige planten die nog niet hebben gebloeid.
Schil de pastinaak en dompel ze in water met een scheutje citroen.
Breng gezouten water aan de kook en kook de pastinaak hierin beetgaar (ong. 10 min)
Giet af en dep de pastinaak droog. Snijd in schijfjes van ong. 1 cm.
Verwarm de melk en laat in een andere pan 50g boter smelten. Roer met een houten de bloem onder de boter. Laat 5 minuten koken zonder bruin te kleuren, haal van het vuur en roer er beetje bij beetje en al roerend de warme melk door. Kruid met peper en zout en roer er de helft van de kaas onder. Laat een minuutje sudderen onder voortdurend roeren. Giet de saus door een zeef.
Boter een grote gratinschotel in, leg de schijfjes pastinaak in de schotel en giet er de kaassaus over. Strooi er de rest van de kaas op.
Laat een 10-tal minuten gratineren in een voorverwarmde oven van 200°C tot de korst mooi goudkleurig is.