Gesauteerde tatsoi met gepocheerde peren

123-groent-tatsoi-10-15.jpg

recepten Tatsoi is een aan Paksoi verwante Aziatische koolsoort (Brassica rapa var. rosularis) die bij ons nog nauwelijks gekend is. Men noemt het ook wel eens mosterdspinazie vanwege de pittige mosterdsmaak van de blaadjes, maar die naam is verwarrend omdat daarmee ook andere Chinese koolsoorten worden aangeduid.

Tatsoi kan beschouwd worden als een miniatuuruitgave van de beter gekende paksoi. Hij heeft kleine donkergroene, lepelvormige, vrij dikke blaadjes met witte nerven die in een rosette bij elkaar staan. Tatsoi is winterhard en kan heel de winter worden geoogst.

De teelt is vergelijkbaar met die van paksoi en Chinese kool. Omdat tatsoi koel weer nodig heeft (anders komt het vroegtijdig in bloei) zaai je best vrij laat, in augustus-september. De eerste blaadjes kunnen geoogst worden 1,5 maand na het zaaien en groeien voortdurend opnieuw aan.

De jonge blaadjes zijn lekker in een gemengd slaatje, maar je kan ze ook verwerken in soep en in oosterse gerechten. Ze zijn bv. ideaal voor de wok. Lekkerst is misschien wel als de blaadjes even licht worden opgebakken zoals in onderstaand recept.

Recept Gesauteerde tatsoi met gepocheerde peren

Nodig voor vier
Twee eetlepels zonnebloemolie
1 sjalotje, fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
400g tatsoi
2 eetlepels kippenbouillon
4 peren (bv. Beurre Bosc, Beurré d’Anjou...)
3/4 l witte wijn of droge witte port
3 steranijzen
1 snuifje kaneel
6 peperbolletjes
2 kruidnagels
50g suiker

Schil de peren (maar zorg dat het steeltje eraan blijft) en verwijder de pitten met een speciaal mesje of een meloenlepel zodat de peer heel blijft.

Breng de wijn met de suiker, steranijs, kaneel, peper en kruidnagel aan de kook en laat enkele minuten doorkoken. Leg de peren voorzichtig in de kom en laat ze afgedekt gedurende 10 op 15 minuten op zeer laag vuur sudderen. Ze moeten heel blijven en nog een beetje knapperig zijn. Haal ze uit de wijn, dompel ze even in ijskoud water en laat ze dan afkoelen. Zeef de wijn en breng opnieuw aan de kook en laat voor de helft uitkoken. Laat afkoelen.

Zodra de peren en de wijn zijn afgekoeld, laat je de olie heet worden in een sauteerpan, bruin hierin de sjalot en de knoflook, giet er de kippenbouillon bij en stoof de tatsoiblaadjes al roerend even op tot ze slap vallen.

Haal ze onmiddellijk uit de hete pan.
Leg de tatsoiblaadjes op een bord, leg er de peer op en giet er een klein beetje van het kookvocht van de peren over.

Eventueel kan je er een tartaar van tonijn of zalm bijgeven.


Laatst bijgewerkt: maart 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram