Frambozencheesecake

Laatst bijgewerkt: juni 2022
123-h-PN-frambozencake-02-22.jpg

recepten

Een dessert waarvan je naar hartenlust mag smullen! Voor een ketoversie vervang je de havermout door amandelmeel.

Bereiding: 20 minuten - Gaartijd: 20 minuten 
Nodig: bakpapier en een bakvorm van 16 cm diameter

Voor een klein taartje van 4 porties
125 g verse frambozen
120 g philadelphia
1 groot ei
1 à 2 el suiker (xylithol of erythritol)
8-tal gevriesdroogde frambozen (zie tip)
Voor de bodem
40 g havermout
60 g macadamianoten
20 g kokosvet

Bereiding
  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Stoof de verse frambozen met een klein scheutje water tot een stroop (houd 3 frambozen opzij voor de afwerking).
  • Maal de macadamianoten met de havermout fijn in een hakmolentje en voeg het kokosvet toe. 
  • Bekleed de bakvorm met bakpapier, doe het noten-havermoutmengsel erin en strijk plat met de bolle kant van een lepel. Druk stevig aan.
  • Meng het ei met de suiker, voeg de Philadelphia toe en meng tot een homogene massa. Giet dat op de bodem in de bakvorm.
  • Voeg de frambozenstroop in dotjes toe en meng heel kort met de achterkant van een lepel (zie tip). 
  • Zet de taart ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven of tot de bovenkant in het midden gaar is. 
  • Haal de taart uit de oven en laat helemaal afkoelen voor je hem uit de vorm haalt, anders valt hij uiteen. Werk af met verkruimelde gevriesdroogde frambozen en een paar verse frambozen.

Tip: frambozenstroop door het deeg mengen
Het is mooier en lekkerder als de frambozenstroop niet helemaal door het deeg gemengd is, zodat de cheesecake niet helemaal egaal roze kleurt, maar alleen hier en daar roze is. Voeg daarom de stroop in dotjes toe en roer een paar keer erdoor met de achterkant van een lepel, zodat de stroop wel verdeeld is over de taart maar niet helemaal gemengd. 

Tip: gevriesdroogde frambozen
Vriesdrogen is een techniek waarbij al het water uit het fruit wordt gehaald door het eerst te bevriezen. Daardoor wordt het fruit of worden de groenten licht, droog en knapperig. De smaak is een beetje anders, eerder intenser. Niet alle gevriesdroogde groenten en fruit zijn gemakkelijk te vinden, maar gevriesdroogde frambozen meestal wel. Ze zijn ideaal om desserts mee af te werken. 

Een recept uit het boek 'Ik eet zo graag' van Pascale Naessens
Uitgegeven door Lannoo


auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram