Veel enkelblessures bij sporters

nieuws Na de knieblessure is de enkelblessure de meest voorkomende sportblessure, zo blijkt uit onderzoek in Nederland. Voor bijna 4 op de 10 enkelblessures is een medische behandeling nodig. Het zijn vooral enkelverstuikingen die sporters oplopen, bijvoorbeeld bij voetbal, volleybal, hockey, hardlopen en schaatsen.

Om sporters te helpen enkelblessures te voorkomen, hebben Consument en Veiligheid en de Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG) een oefenprogramma uitgewerkt voor sporters met zwakke enkels of herstellende van een eerdere enkelblessure. Met het oefenprogramma, dat is gebaseerd op een serie balansoefeningen, kan het risico op een herhaling van een enkelverstuiking met ruim een derde worden teruggebracht. Met name het eerste jaar na een enkelverstuiking is er een verhoogd risico bij een sporter met zwakke enkels op een herhaling van de blessure. Een blessure die voor de sporter vaak gepaard gaat met chronische pijn, langdurige klachten, medische zorg en arbeidsverzuim.

De spierversterkende oefeningen zijn te bekijken op de volgende sites:
www.voorkomblessures.nl/enkel
www.sportzorg.nl


Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram