Osteopathie vermindert lage rugpijn

123-osteopath-rug-kine-170_08.jpg

nieuws Over de effectiviteit van osteopathie tegen lage rugpijn bestaat grote controverse. Volgens sommige onderzoeken zou het geen of nauwelijks effect hebben, volgens andere onderzoeken helpt het wel. Een nieuw onderzoek in opdracht van het Amerikaanse National Center for Complementary and Alternative Medicine en de Osteopathic Heritage Foundation komt tot het besluit dat osteopathie wel degelijk heltp. Een behandeling met ultrageluid heeft daarentegen geen enkel effect. Het onderzoek verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Annals of Family Medicine.

455 patiënten, die minstens drie maanden ernstige last hadden van lage rugpijn, namen aan het onderzoek deel. Een deel van hen werd osteopathisch behandeld, een ander deel met ultrageluid of placebo-technieken. De laatstgenoemde groepen toonden na afloop van de therapie geen noemenswaardige verbetering. Bij tweederde van de patiënten waarbij de osteopathische manuele behandeling werd toegepast (in totaal zes behandelingen over 8 weken), verminderden de klachten met 30 tot 50%. Ze hadden ook minder pijnstillers nodig. Bij één patiënt uit de osteopathiegroep moest de behandeling worden stopgezet vanwege ernstige spastische klachten. De osteopathische aanpak bestond uit manuele technieken op en rond het bekken en de lage rug.


Laatst bijgewerkt: september 2013

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram