Kine niet nodig bij verstuikte enkel

123m-vr-sportletsel-enkel-verstuik-02-17.jpg

nieuws Bij een verstuikte of omgeslagen enkel (enkeldistorsie) heeft oefentherapie bij een kinesist weinig nut. Dat schrijft het vakblad Huisarts en Wetenschap op basis van een Canadees onderzoek.
De onderzoekers volgden ruim 500 patiënten met een gewone enkeldistorsie zonder tekenen van instabiliteit in een groep die alleen gebruikelijke zorg kreeg en een even grote groep waarbij de gebruikelijke zorg werd aangevuld met een oefenprogramma verzorgd door een kinesist.

De gebruikelijke zorg bestond uit schriftelijke instructies over enkelbescherming, rust, koelen met ijs, gebruik van een drukverband, het hoog leggen van het onderbeen en gedoseerde gewichtsbelasting alsmede informatie over het te verwachten herstel. De kinebegeleiding bestond uit een programma van 7 sessies van 30 minuten. Tijdens deze sessie werden oefeningen aangeleerd die werden aangepast aan de mate van het enkelherstel. De oefeningen waren gericht op vergroting van de actieve beweeglijkheid van de enkel en versterking van de onderbeenspieren. Deze oefeningen moesten thuis worden voortgezet.

Het percentage patiënten met een goed herstel was vergelijkbaar in beide groepen na 3 maanden: 43 % in de kniegroep en 37 % in de groep die alleen gebruikelijke zorg kreeg. Na zes maanden was het herstel in de groep die alleen de gebruikelijke zorg had gekregen beter dan in de kinegroep.
Met een verstuikte enkel hoeft men dus niet naar de kinesist.

Bron:
www.henw.org/nieuws/id443-fysio-niet-van-nut-bij-verstuikte-enkel.html
http://www.bmj.com/content/355/bmj.i5650


Laatst bijgewerkt: maart 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram