Jonge kinderen eten te weinig vet en te veel eiwitten

123-kind-fruit-eten-appel-170-7.jpg

nieuws Jonge kinderen krijgen doorgaans te veel energie en eiwitten en te weinig vetten en vezels binnen, mogelijks omdat de ouders bezorgd zijn om het gewicht van hun kind. Dat blijkt uit onderzoek aan de Vrije Universiteit Brussel gepubliceerd in de European Journal of Nutrition.
De studie onderzocht de eetgewoonten van gezonde peuters en kleuters van 6 maanden tot 3 jaar oud. De conclusie luidt dat het dieet van peuters en kleuters in België niet voldoet aan de maatstaven van een gezond voedingspatroon.

Meer moedermelk, minder zoetigheid
• Kinderen blijken veel te veel energie en – vooral ook – eiwitten toegediend te krijgen. De consumptie van vetten ligt daarentegen op een te laag niveau (minder dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 35-40 energieprocenten). Ook bevat de voeding te weinig vezels.

• Tijdens de eerste twee levensjaren is melk de belangrijkste voedingsbron. Hoewel een goede bron van vetten, bevat koemelk veel eiwitten. Wanneer eiwitten meer dan 15 procent van de energie-inname vormen, kan dat op den duur tot gezondheidsproblemen leiden.

• Vanaf het eerste levensjaar eten kleuters steeds meer met volwassenen mee, waardoor ook gebak en snoep een substantiële bijdrage gaan leveren aan de hoeveelheid energie en macronutriënten die kinderen innemen.

De onderzoekers denken dat het langer voortzetten van de borstvoeding ervoor kan zorgen dat de inname van energie en eiwitten zich langer op een gezond niveau handhaaft.

Bij kinderen die de borstvoeding ontgroeid zijn, zouden ouders er door individueel voedingsadvies toe kunnen worden bewogen zich beter aan de voedingsrichtlijnen te houden.

Laatst bijgewerkt: januari 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram