5 manieren om de kinderkamer makkelijk te verduisteren

dossier Misschien herken je het wel: zodra er maar een klein beetje daglicht in de kamer schijnt, worden jouw kinderen wakker. Kinderen slapen nu eenmaal een stuk beter wanneer de kinderkamer goed verduisterd is. Er zijn verschillende manieren om een kinderkamer te verduisteren. Wij zetten een aantal praktische opties voor je op een rijtje.

Verduisterend rolgordijn

Verduisterende rolgordijnen zijn altijd een goed idee om een kinderkamer gemakkelijk te verduisteren. Kies voor een standaard kleur (zwart, bruin) of neem juist een felle kleur. Felle kleuren doen het altijd goed in de kinderkamer. Maar bedenk wel: hoe lichter het rolgordijn, hoe meer licht het rolgordijn doorlaat. Wil je dus een écht donkere kinderkamer, ga dan voor donkerblauw, zwart of bruin-tinten. Een voordeel van rolgordijnen: je ziet ze bijna niet wanneer ze opgerold zijn. Let er wel altijd op dat er geen vervelende draadjes zijn waar je kind in verstrikt kan raken.

Verduisterende gordijnen

Verduisterende gordijnen in een baby- of kinderkamer zijn een must. Vooral als je kindje ‘s middags nog een dutje doet. Er zijn veel verschillende kleuren verduisterende rolgordijnen te vinden (ga bijvoorbeeld voor een gordijn met stippen, sterren of Kaatje en Kamiel), maar ook hier raden we weer aan om het zo donker mogelijk te houden.

Jaloezieën

Ze zijn vaak een tikje minder stijlvol dan mooie gordijnen, maar ze zijn wél handig. Bij jaloezieën kan je namelijk zelf bepalen hoeveel licht je in de kinderkamer binnenlaat. Draai de jaloezieën helemaal dicht voor een donkere kamer, halfdicht voor schemer (ideaal voor het middagslaapje bijvoorbeeld), of doe ze helemaal omhoog op de momenten dat je wel veel licht in de kinderkamer wilt.

Zonwerende raamfolie

Naast de bekende plakfolie (die folie waarmee je ramen een ander patroontje krijgen) bestaat er ook zonwerende folie. Deze plak je op je ramen, waarna het licht standaard buiten de kamer blijft. Een groot nadeel is dat je de folie niet zomaar kan verwijderen, dus je hebt wel altijd een donkere kamer. Zonwerende folie neemt niet alleen het licht, maar ook de warmte in een kamer weg. Da’s dan wel weer fijn. Wil je de zon uit de kinderkamer houden, maar hoeft de kamer niet persé verduisterend te zijn? Dan kan je altijd nog gaan voor een stijlvolle plakfolie. Plakfolie houdt het zonlicht tegen, maar zorgt er nog wel voor dat de ruimte licht genoeg blijft om te kunnen zien.

Verduisteringsdoek

Een vrij nieuwe speler op de markt: verduisteringsdoeken. Deze doeken kun je precies op maat knippen voor jouw raam. Door de klevende eigenschappen van een verduisteringsdoek plak je het doek zonder moeite op je raam. Als het er af gehaald wordt, laat het geen sporen achter. En een bijkomend voordeel: één doek kan je talloze keren gebruiken. Lees ook: 7 dingen waar je op moet letten als je rolgordijnen installeert Bron: Roomed


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram