Help, mijn kind speelt doktertje!

nieuws Kleuters zijn erg bezig met het ontdekken van het eigen lichaam en met dat van de anderen. Seksuele spelletjes zoals ‘doktertje’ of ‘vader en moeder’ zijn de meest bekende via dewelke kinderen hun nieuwsgierigheid tot uiting brengen. Vooral het doktertje spelen biedt de mogelijkheid om de andere te ontdekken en zelf onderzocht te worden wat leuk aanvoelt. Andere seksuele spelletjes zijn: tekeningen van geslachtsdelen maken, kietelen, de geslachtsdelen van de ouders proberen aan te raken, naspelen van seksueel gedrag met poppen ...
Dat kinderen dit spelgedrag vertonen is heel normaal. Het is voor ouders vaak even schrikken wanneer ze hierop uit komen. Het is echter een wijze van kinderen om hun eigen lichaam en dat van anderen te ontdekken. Dit gaat ook weer voorbij. Je hoeft je hier als ouder geen zorgen over te maken.

Doordat kleuters zich meer en meer bewust worden van de sociale controle en normen, zullen ze deze spelletjes stiekem doen. Dit verklaart ook waarom kinderen soms schrikken wanneer volwassenen hen betrappen. Voor de seksuele ontwikkeling is het belangrijk dat kinderen via deze spelletjes hun seksuele gevoelens en nieuwsgierigheid kunnen uiten. Hen straffen of deze spelletjes verbieden zorgt ervoor dat seksuele gevoelens door kinderen geassocieerd wordt met straf, met iets dat verboden is. Het is wel belangrijk dat je hen duidelijk maakt dat ze elkaar geen pijn mogen doen en dat ze elkaar niet mogen dwingen om iets te doen. Het verplichten van andere kinderen of zelf verplicht worden om aan seksuele spelletjes deel te nemen is niet toelaatbaar. Ook kan het gebeuren dat kinderen voorwerpen in hun vagina of anus inbrengen (net zoals ze dat bijvoorbeeld in hun neus doen). Ook dit kan natuurlijk niet, vermits het schadelijke gevolgen kan hebben.

bron: Sensoa

Laatst bijgewerkt: januari 2009

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram