Sudoku en kruiswoordraadsel maar ook Nintendo houden senioren mentaal fit en nieuwsgierig

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws Een cognitief trainingsprogramma met o.m. sudoku en kruiswoordraadsel zorgt ervoor dat oudere mensen nieuwsgierig blijven en nieuwe dingen willen leren. Dat blijkt uit een studie in het blad Psychology and Aging.

Een 200-tal proefpersonen van gemiddeld 73 jaar werden ingedeeld in twee groepen. De ene groep volgde een trainingsprogramma met o.m. kruiswoordraadsels en Sudoku. Alle proefpersonen werden voor en na de training getest op o.m. hun bereidheid om te experimenteren en nieuwe dingen te leren, hun redeneervermogen enz. De proefpersonen die het trainingsprogramma hadden gevolgd, scoorden na afloop beter op tests waarbij hun redeneervermogen en experimenteergedrag werd getest.

Een tweede onderzoek gepubliceerd in het American Journal of Preventive Medicine ging na wat de effecten waren van ‘virtueel fietsen’. De studie vergeleek een groepje senioren, die gedurende drie maanden driemaal per week op een hometrainer fietsten terwijl ze tegelijk een virtueel oefenspel zoals Nintendo Wii speelden, met senioren die alleen maar fietsten. De ‘virtuele fietsers’ scoorden na afloop van de proef gemiddeld een kwart beter op cognitieve tests.


bron: Psychology and Aging 2012; DOI: 10.1037/a0025918. Am J Prev Med 2012; DOI: 10.1016/j.amepre.2011.10.016.


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram