Kans op pijnlijke erectie door ADHD-geneesmiddel

nieuws De Amerikaanse Food & Drugs Administration (FDA) waarschuwt dat methylfenidaat in zeldzame gevallen een langdurige en pijnlijke erectie (priapisme) kan veroorzaken. Methylfenidaat is het actieve bestanddeel in de ADHD-geneesmiddelen Rilatine en Concerta.

Het probleem werd vastgesteld bij mannen tussen 8 en 33 jaar. Sommige proefpersonen kregen een zeer langdurige erectie na een hogere dosis methylfenidaat, in andere gevallen wanneer ze kort met het medicijn stopten, wanneer er een langere tijd tussen twee opeenvolgende doseringen lag of wanneer ze volledig stoppen met het geneesmiddel. Bij twee patiënten was chirurgische behandeling nodig: bij één patiënt moest een shunt worden geplaatst, bij de ander moest de penis met een naald worden leeggezogen.

De FDA adviseert patiënten die langer dan vier uur een erectie hebben, direct medisch hulp moeten zoeken, om schade aan de penis te voorkomen.
Ook bij het gebruik van atomoxetine (merknaam: Strattera), een ander geneesmiddel dat gebruikt wordt bij ADHD, komt priapisme voor, volgens de FDA zelfs vaker dan bij methylfenidaat.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram