Antipsychotica zorgen voor aanzienlijke gewichtstoename

nieuws Gebruik van medicatie voor de behandeling van psychoses en schizofrenie leidt er toe dat patiënten aanzienlijk zwaarder worden. Hoe langer de medicatie wordt gebruikt des te groter het effect. Dat blijkt uit een studie door wetenschappers van Maastricht UMC.

Voor het onderzoek werden ruim 300 studies naar psychose en medicatie onder de loep genomen. Uit deze analyse bleek dat bijna alle vormen van antipsychotica leidden tot een aanzienlijke gewichtstoename. Een groot deel van de mensen die een dergelijk medicijn gebruikten kwamen meer dan zeven procent in gewicht aan en hadden een substantiële verhoging van de BMI (Body Mass Index). Wanneer patiënten langdurig gebruik maakten van medicatie was het effect nog aanmerkelijk groter. Sommige middelen resulteerden zelfs in een gewichtstoename van meer dan 10 kilogram in minder dan een jaar tijd in vergelijking met het toedienen van een placebo. Die veranderingen gelden voor patiënten die voor het eerst starten met medicatie, alsmede voor patiënten die tijdens de behandeling overstappen naar andere antipsychose medicijnen.

Patiënten, maar ook psychiaters moeten zich daarvan meer bewust zijn als ze medicatie voorschrijven. Daarnaast moeten artsen ook actief voorlichting geven over gezonde voeding en sporten en bewegen stimuleren, zo besluiten de onderzoekers.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram