Waarom rode wijn niet past bij kaas

123-h-kaas-wijn-combi-03-19.jpg

nieuws

Kaas en rode wijn, dat is meestal geen goede combinatie. Het is wellicht even schrikken, maar gelukkig zijn er voldoende alternatieven in het wijnaanbod die wel matchen. 

In België - en wellicht ook in andere landen - is het een vastgeroeste gewoonte om een krachtige rode wijn te schenken bij een kaasschotel. We zijn er ons niet van bewust, maar dat is vloeken in de kerk! 

Heel wat kazen passen qua smaak en structuur helemaal niet bij een tanninerijke rode wijn. En dat is al zeker het geval voor sterke kazen met een zeer uitgesproken smaak.  

Een witte wijn zoals bijvoorbeeld een sauvignon blanc of een chardonnay is meestal een veel betere keuze. Over het algemeen bevatten die aroma’s die matchen met die van de kaas of die er zelfs in terug te vinden zijn: zoals bijvoorbeeld boter, nootjes, wit fruit ... Zelfs een frisse cider is 'top' bij een kaasschotel, maar bij ons dan weer niet ‘top of mind’ ...

Wil je toch een rode wijn bij kaas combineren, dan opteer je best voor een flesje op basis van (een) druivenras(sen) dat weinig tannines bevat - zoals bijvoorbeeld een grenache, gamay of pinot noir - en voor een wijn die niet op eik gelagerd is. Zuiderse wijnen zijn doorgaans wat fruitiger dan de klassieke Franse en komen daardoor iets beter in aanmerking als pairing bij kaas. 

Sterke kaas met een zeer overheersende smaak, zoals bijvoorbeeld een blauwaderkaas, vraagt een wijn die daartegen kan opboksen, zoals bijvoorbeeld een monocépage op basis van de carignandruif of de Italiaanse nebbiolodruif. Maar ook een wijn die wat restsuiker bevat, genre Riesling, is hierbij een goede match.
Voor een kaas die een indringende geur heeft, zoals bijvoorbeeld Hervekaas, is een rode wijn met een niet al te sterke smaak wel een goede keuze, zolang hij maar een sterke neus en aroma heeft.

Conclusie
Een goede vuistregel voor een perfecte food pairing van wijn en kaas is dat je het best zoekt naar dezelfde eigenschappen bij beide componenten. Dat betekent in de praktijk eigenlijk dat je elk type kaas van een andere passende wijnsoort moet vergezellen, wat moeilijk haalbaar is bij een uitgebreide en gevarieerde kaasschotel. Wil je slechts één soort wijn presenteren dan zit safe met een witte wijn. 
Bepaalde biersoorten zijn eveneens een goede keuze, maar dat is dan weer een ander verhaal.

Bronnen
www.wijnkanaal.be
www.demorgen.be

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram