Reisdocumenten kinderen

nieuws Als u tijdens de paasvakantie met uw kinderen op vakantie vertrekt, denk er dan tijdig aan dat ze hun eigen reisdocumenten nodig hebben.
Voor reizen naar een land waarvoor Belgen een paspoort nodig hebben, heeft ook een kind, zelfs een pasgeboren baby, een eigen paspoort nodig. Inschrijving van kinderen in het paspoort van hun ouders is niet toegelaten. Een paspoort voor een kind wordt eveneens bij de gemeente aangevraagd op voorlegging van twee pasfoto's. Het aanvraagformulier van een minderjarige moet steeds worden ondertekend door de minderjarige zelf (vanaf ongeveer 6 jaar) én door één van beide ouders. De gemeente, de provincie of de ambassade of het consulaat kunnen altijd vragen dat de andere ouder eveneens zijn akkoord geeft. Ouderlijk akkoord kan eventueel ook op een afzonderlijk document. Minderjarigen (tot 18 jaar oud) ontvangen een paspoort dat vijf jaar geldig is, zoals volwassenen.

Voor reizen naar landen waarvoor de identiteitskaart volstaat heeft elk Belgisch kind vanaf 12 jaar een eigen identiteitskaart nodig waarmee het kan reizen naar de landen waarvoor een identiteitskaart volstaat. Kinderen onder 12 jaar kunnen een 'bewijs van identiteit' krijgen. Dit is een bewijs met pasfoto dat op aanvraag door de gemeenteadministratie wordt verstrekt. Alle lidstaten van de Europese Unie, behalve Litouwen, Roemenië en Slovakije aanvaarden dit bewijs wanneer het kind vergezeld is van de ouders. Om volledig zeker te zijn richt u zich best tot het reisbureau of de ambassade van het land van bestemming.

Er bestaan geen Belgische of internationale procedures/formulieren die de ouderlijke toestemming voor reizen van minderjarigen vastleggen. Wanneer het kind reist met een ouder, staat het de ouders vrij het akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening voor echt te laten verklaren door de gemeente, en deze schriftelijke toestemming mee op reis te nemen.
Buitenlandse Zaken raadt deze schriftelijke toestemming aan wanneer het kind alleen, of in het gezelschap van anderen dan zijn ouder(s) reist.
Belgische reizigers kunnen steeds navragen bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming of er bijkomende documenten voor reizende kinderen nodig zijn. Zeker wanneer het kind alleen reist, is het aanbevolen te informeren bij de ambassade of het consulaat en de luchtvaartmaatschappij.


Laatst bijgewerkt: juni 2011

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram