Wat kan je doen bij irritatie door eikenprocessierups?

nieuws Effecten op de huid
Na contact van de brandharen met de huid kunnen zich binnen acht uur lokale symptomen voordoen, die het gevolg zijn van een heftige irritatie en ontstekingsreactie. Er ontstaat een pijnlijke rode huiduitslag met hevige jeuk. Het beeld van de huid kan sterk variëren: van bultjes en pukkels tot met vocht gevulde blaasjes, die kunnen gaan ontsteken. Niet alleen kan dit zich voordoen op de onbedekte huid, maar ook andere delen van het lichaam kunnen aangetast zijn. Door zweet, krabben en/of wrijven kunnen de haren zich gemakkelijk verspreiden naar andere delen van het lichaam. Langduriger contact met de huid kan ook optreden doordat haartjes in de kleding terecht gekomen zijn.
Zonder behandeling verdwijnen de klachten binnen twee weken, mits geen herhaald contact optreedt. Dan blijkt dat de reacties veel heftiger kunnen zijn.

Effecten op de ogen
Als brandharen in de ogen terecht komen, kunnen zij binnen één tot vier uur heftige pijnlijke reacties geven, roodheid en jeuk, in sommige gevallen met ontstekingen. Indien de brandharen blijven zitten, zullen de klachten blijven bestaan.

Effecten op de bovenste luchtwegen
Na inademing kunnen de brandharen ook een irritatie of ontsteking geven van het slijmvlies van de bovenste luchtwegen (neus, keel en grote luchtwegen). De klachten lijken in eerste instantie op een neusverkoudheid. Tevens kunnen mensen ook klagen over pijn in de keel en eventueel slikstoornissen aangeven. In sommige gevallen kan er sprake zijn van kortademigheid.

Algemene klachten
Behalve lokale klachten kunnen zich ook algemene klachten voordoen: koorts, algehele malaise, duizeligheid en braken.

Behandeling
In het algemeen verdwijnen de symptomen binnen enige dagen tot weken.
- Van belang is dat, mede om verdere verspreiding van de brandharen over het lichaam te voorkomen, de huid goed met water wordt gewassen en dat aangetaste ogen goed worden gespoeld met water. Eventueel kan men in het beginstadium de aangedane huid met plakband strippen om overtollige haren snel te verwijderen (pijnlijke zaak voor de mannen).
- Omdat haren moeilijk uit de kleding te verwijderen zijn, wordt verder aanbevolen deze zeer grondig met water en zeep te reinigen, zeker wanneer men weet dat men in een belast gebied is geweest en men hierbij overlast heeft ondervonden van de brandharen.
- Bij lichte symptomen kan ondersteunende therapie met medicijnen achterwege blijven.
- Bij hevige jeuk kunnen anti-jeukmiddelen verlichting geven. Lokale behandeling met anti-histaminica is zinloos en kan overgevoeligheid voor deze stoffen opwekken. Wel is een systemische behandeling met anti-histaminica te overwegen bij het tegengaan van ernstige klachten. Voor ernstiger klachten, demhalingsproblemen, enz. moet men de huisarts raadplegen.
Meer info: www.eikenprocessierups.be

Lees ook: Alles over de eikenprocessierups


Laatst bijgewerkt: mei 2009

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram